Przepis od: @p.dziewiecka
6

Składniki

Kruchy spód:

Owoce:

Beza:

Tarta z owocową wkładką i delikatną bezą

Przygotuj się na weekend pełen słodkości z fenomenalną tartą od @p.dziewiecka! Kruchy spód, soczyste owoce i puszysta beza tworzą idealne połączenie, które zachwyci każdego miłośnika deserów.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 55 min.
6

Składniki

Kruchy spód:

Owoce:

Beza:

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto na gładką kulę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Po tym czasie wałkujemy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem.
  • Na czas nagrzania piekarnika ponownie chłodzimy ciasto w lodówce. Na koniec pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Rabarbaru nie obieramy, kroimy w kawałki ok. 2 cm. Truskawki kroimy na 4 części, wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy w misce.
  • Na podpieczony spód wykładamy owoce i pieczemy przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
  • W tym czasie szykujemy bezę. Białka ubijamy na szybkich obrotach do momentu, aż staną się białe.
  • Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując. Na koniec dajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i mieszamy jeszcze chwilę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Bezę wykładamy na podpieczone owoce i znów pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
  • Jeśli chcemy, aby była bardziej chrupiąca z wierzchu po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i suszymy ją jeszcze ok. 15 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 512.1kcalWęglowodany: 125.8gBiałko: 9.2gTłuszcze: 1.7gBłonnik: 6.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.