Składniki
Kruchy spód:
- 250 g mąka pszenna
- 150 g masło (zimne)
- 1/3 szkl. cukier puder
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
Owoce:
- 400 g rabarbar
- 300 g truskawki
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Beza:
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g drobny cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Tarta z owocową wkładką i delikatną bezą
Przygotuj się na weekend pełen słodkości z fenomenalną tartą od @p.dziewiecka! Kruchy spód, soczyste owoce i puszysta beza tworzą idealne połączenie, które zachwyci każdego miłośnika deserów.
Składniki
Kruchy spód:
- 250 g mąka pszenna
- 150 g masło (zimne)
- 1/3 szkl. cukier puder
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
Owoce:
- 400 g rabarbar
- 300 g truskawki
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Beza:
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g drobny cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
- Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto na gładką kulę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie wałkujemy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem.
- Na czas nagrzania piekarnika ponownie chłodzimy ciasto w lodówce. Na koniec pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Rabarbaru nie obieramy, kroimy w kawałki ok. 2 cm. Truskawki kroimy na 4 części, wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy w misce.
- Na podpieczony spód wykładamy owoce i pieczemy przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
- W tym czasie szykujemy bezę. Białka ubijamy na szybkich obrotach do momentu, aż staną się białe.
- Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując. Na koniec dajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i mieszamy jeszcze chwilę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Bezę wykładamy na podpieczone owoce i znów pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
- Jeśli chcemy, aby była bardziej chrupiąca z wierzchu po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i suszymy ją jeszcze ok. 15 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 512.1kcalWęglowodany: 125.8gBiałko: 9.2gTłuszcze: 1.7gBłonnik: 6.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!