Składniki
- 240 g ricotta
- 35 ml mleko
- 1 szt. jajko
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 krople aromat waniliowy
- 35 g erytrytol
- 15 g masło klarowane
Placuszki z ricotty na słodko
Odkryj przepis na niezwykle puszyste placuszki z ricotty, idealne na słodkie niedzielne śniadanie. Są łatwe w przygotowaniu i niewątpliwie zachwycą każdego, kto spróbuje!
Składniki
- 240 g ricotta
- 35 ml mleko
- 1 szt. jajko
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 krople aromat waniliowy
- 35 g erytrytol
- 15 g masło klarowane
Sposób przygotowania
- Białka ubij na sztywną pianę
- Masło roztop w rondelku
- Pozostałe składniki zblenduj na gładką masę
- Dodaj rozpuszczone masło i ubite białka, delikatnie mieszając, aby nie straciły objętości
- Na rozgrzanej patelni, wylewaj porcje ciasta, formując placuszki
- Smaż na złoty kolor z obu stron
- Podawaj z truskawkami i niskokalorycznym sosem truskawkowym, ciesząc się wyjątkowym smakiem!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 510.2kcalWęglowodany: 62gBiałko: 27.5gTłuszcze: 24.2gBłonnik: 1.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!