Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 3/4 łyżki sok z cytryny
- 1 szczypta sól
- 8 szt. suszone daktyle
- 200 g serek mascarpone
- 200 ml śmietanka 30%
- 1/2 łyżki cukier puder
- 100 g masa kajmakowa
- 1/2 szkl. orzechy włoskie
- 8 szt. daktyle
Mini torcik dacquoise
Odkryj przepis na wyjątkowy mini torcik dacquoise od @maj.miko, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale i niezwykłą kombinacją smaków. Idealny na specjalne okazje!
Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 3/4 łyżki sok z cytryny
- 1 szczypta sól
- 8 szt. suszone daktyle
- 200 g serek mascarpone
- 200 ml śmietanka 30%
- 1/2 łyżki cukier puder
- 100 g masa kajmakowa
- 1/2 szkl. orzechy włoskie
- 8 szt. daktyle
Sposób przygotowania
- Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Stopniowo dodawać cukier, ubijając do powstania sztywnej i błyszczącej piany
- Wlać sok z cytryny, zmiksować
- Na koniec dodać drobno posiekane daktyle, delikatnie wymieszać
- Blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia
- Narysować na papierze dwa okręgi, wyłożyć masę bezową, wyrównać
- Piec w 180ºC przez 5 minut, następnie zmniejszyć do 140ºC i piec 90 minut
- Bezy zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia
- Mascarpone wymieszać z masą kajmakową
- Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno, wmieszać do masy z mascarpone
- Dodać orzechy i daktyle, delikatnie wymieszać
- Ułożyć na paterze jeden blat bezowy, przełożyć kremem, przykryć drugim blatem
- Oprószyć cukrem pudrem, naturalnym kakao, udekorować owocami
- Podawać i cieszyć się smakiem!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 799.3kcalWęglowodany: 56.4gBiałko: 15gTłuszcze: 60.2gBłonnik: 2.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!