Przepis od: @maj.miko
4

Składniki

Mini torcik dacquoise

Odkryj przepis na wyjątkowy mini torcik dacquoise od @maj.miko, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale i niezwykłą kombinacją smaków. Idealny na specjalne okazje!
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 1 hour 35 minutes
4

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • Stopniowo dodawać cukier, ubijając do powstania sztywnej i błyszczącej piany
  • Wlać sok z cytryny, zmiksować
  • Na koniec dodać drobno posiekane daktyle, delikatnie wymieszać
  • Blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia
  • Narysować na papierze dwa okręgi, wyłożyć masę bezową, wyrównać
  • Piec w 180ºC przez 5 minut, następnie zmniejszyć do 140ºC i piec 90 minut
  • Bezy zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia
  • Mascarpone wymieszać z masą kajmakową
  • Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno, wmieszać do masy z mascarpone
  • Dodać orzechy i daktyle, delikatnie wymieszać
  • Ułożyć na paterze jeden blat bezowy, przełożyć kremem, przykryć drugim blatem
  • Oprószyć cukrem pudrem, naturalnym kakao, udekorować owocami
  • Podawać i cieszyć się smakiem!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 799.3kcalWęglowodany: 56.4gBiałko: 15gTłuszcze: 60.2gBłonnik: 2.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close