Składniki
- 250 g płynne białko jaj
- 90 g serek wiejski lekki
- 80 g cukinia
- 80 g pomidor
- 100 g szynka
- 60 g mozzarella light
- 10 g czosnek niedźwiedzi lub szpinak
- 5 g płatki drożdżowe nieaktywne
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
- koperek
Muffinki śniadaniowe
Poznaj przepis na zdrowe i sycące muffinki śniadaniowe od @lekkostrawniee_, które świetnie sprawdzą się na lipcowe poranki. Lekkie i pełne smaku, idealne na start dnia!
Składniki
- 250 g płynne białko jaj
- 90 g serek wiejski lekki
- 80 g cukinia
- 80 g pomidor
- 100 g szynka
- 60 g mozzarella light
- 10 g czosnek niedźwiedzi lub szpinak
- 5 g płatki drożdżowe nieaktywne
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
- koperek
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni Celsjusza
- Pomidora i cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę, następnie pomidora odsączamy na durszlaku, wkładamy na ręcznik papierowy, żeby zebrał nadmiar soku
- Szynkę, mozzarellę i czosnek niedźwiedzi siekamy drobno
- Wszystkie podane składniki oprócz mozzarelli łączymy razem, dokładnie mieszając
- Przygotowujemy formę do muffinek, przekładamy do nich masę, nie wypełniamy po brzegi
- Wierzch posypujemy mozzarellą
- Muffinki pieczemy przez około 25-30 minut, aż zbrązowieją na wierzchu
- Pozwólmy im wystygnąć, zanim zaczniemy wyciągać je z foremek
- Kąski można zrobić wielu wariantach w zależności od Twojej tolerancji na produkt, tak naprawdę podstawą są białka jaj i serek wiejski!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 97.9kcalWęglowodany: 2.5gBiałko: 10.8gTłuszcze: 4.9gBłonnik: 0.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!