Przepis od: @lekkostrawniee_

Muffinki śniadaniowe

Poznaj przepis na zdrowe i sycące muffinki śniadaniowe od @lekkostrawniee_, które świetnie sprawdzą się na lipcowe poranki. Lekkie i pełne smaku, idealne na start dnia!
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni Celsjusza
  • Pomidora i cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę, następnie pomidora odsączamy na durszlaku, wkładamy na ręcznik papierowy, żeby zebrał nadmiar soku
  • Szynkę, mozzarellę i czosnek niedźwiedzi siekamy drobno
  • Wszystkie podane składniki oprócz mozzarelli łączymy razem, dokładnie mieszając
  • Przygotowujemy formę do muffinek, przekładamy do nich masę, nie wypełniamy po brzegi
  • Wierzch posypujemy mozzarellą
  • Muffinki pieczemy przez około 25-30 minut, aż zbrązowieją na wierzchu
  • Pozwólmy im wystygnąć, zanim zaczniemy wyciągać je z foremek
  • Kąski można zrobić wielu wariantach w zależności od Twojej tolerancji na produkt, tak naprawdę podstawą są białka jaj i serek wiejski!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 97.9kcalWęglowodany: 2.5gBiałko: 10.8gTłuszcze: 4.9gBłonnik: 0.4g
Tagi: muffiny
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.