Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 3/4 szkl. cukier
- 100 ml olej
- 100 ml mleko zagęszczone niesłodzone
- 1 op. budyń czekoladowy bez cukru (40 g)
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szkl. mąka pszenna
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Czekoladowe ciacho na bazie białka
Odkryj wyjątkowy przepis na czekoladowe ciasto, które będzie idealnym deserem na weekendowe popołudnie. Dzięki użyciu białka jaj w płynie, ciasto jest nie tylko pyszne, ale i lekkie!
Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 3/4 szkl. cukier
- 100 ml olej
- 100 ml mleko zagęszczone niesłodzone
- 1 op. budyń czekoladowy bez cukru (40 g)
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szkl. mąka pszenna
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Białka z solą ubij na sztywną pianę
- Stopniowo dodaj cukier, ciągle miksując, aż do rozpuszczenia
- Ostrożnie wlej olej i mleko zagęszczone, cały czas miksując
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek budyniowy i proszek do pieczenia
- Stopniowo dodawaj suche składniki do masy, mieszając do połączenia
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut
- Ciesz się wyjątkowym smakiem po upieczeniu!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 307.2kcalWęglowodany: 42.6gBiałko: 5.3gTłuszcze: 13.6gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!