Składniki
Beza:
- 120 g płynne białko jaj
- 150 g cukier drobny
Dodatki:
- 600 g truskawki
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- budyń śmietankowy przygotowany wg instrukcji na opakowaniu
Tarta budyniowa z truskawkami i chrupiącą bezą
@u_pauliny_na_talerzu podzieliła się przepisem na nieodpartą tartę budyniową z truskawkami, ukoronowaną chrupiącą bezą. To doskonała propozycja na letni deser, łączący słodycz budyniu, świeżość truskawek i lekkość bezy. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, od rodzinnych obiadów po specjalne uroczystości.
Składniki
Beza:
- 120 g płynne białko jaj
- 150 g cukier drobny
Dodatki:
- 600 g truskawki
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- budyń śmietankowy przygotowany wg instrukcji na opakowaniu
Sposób przygotowania
- Zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Ugotować budyń
- Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną
- Ubić białka z cukrem na bezę. Podczas ubijania dodawać cukier
- Na dno gotowego spodu wyłożyć budyń, truskawki, a na wierzch ubite białka.
- Piec w 180°C przez około 15 minut, potem suszyć w 70°C przez 30 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 542.4kcalWęglowodany: 109.4gBiałko: 9.2gTłuszcze: 5.7gBłonnik: 7.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!