8

Składniki

Tarta:

Beza:

Dodatki:

Tarta budyniowa z truskawkami i chrupiącą bezą

@u_pauliny_na_talerzu podzieliła się przepisem na nieodpartą tartę budyniową z truskawkami, ukoronowaną chrupiącą bezą. To doskonała propozycja na letni deser, łączący słodycz budyniu, świeżość truskawek i lekkość bezy. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, od rodzinnych obiadów po specjalne uroczystości.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godzina 15 min.
Chłodzenie: 2 godz.
8

Składniki

Tarta:

Beza:

Dodatki:

Sposób przygotowania

  • Zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na 2 godziny.
  • Po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  • Ugotować budyń
  • Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną
  • Ubić białka z cukrem na bezę. Podczas ubijania dodawać cukier
  • Na dno gotowego spodu wyłożyć budyń, truskawki, a na wierzch ubite białka.
  • Piec w 180°C przez około 15 minut, potem suszyć w 70°C przez 30 minut. Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 542.4kcalWęglowodany: 109.4gBiałko: 9.2gTłuszcze: 5.7gBłonnik: 7.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.