Przepis od: @kuchnia.karoliny
12

Składniki

Rolada bezowa z kremem pistacjowym i truskawkami

Ta rolada bezowa skrywa w sobie zarówno pyszne pistacje, jak i genialne truskawki 😍 Po prostu prawdziwa poezja deserowa ❤️
Przygotowanie: 50 minutes
Pieczenie: 40 minutes
Czas całkowity: 1 hour 30 minutes
12

Składniki

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
  • Następnie dodajemy po łyżce drobnego cukru cały czas miksując - cukier ma się rozpuścić, a masa ma być lśniącą i gęsta.
  • Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ubite białka. Bezę pieczemy ok. 30-40 minut.
  • Mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem pudrem na sztywną masę.
  • Gdy będzie już ubita, dodajemy pastę pistacjową i delikatnie mieszamy.
  • Gdy beza będzie upieczona, należy ostrożnie odkleić papier od blaszki. Następnie nakryć bezę ściereczką, położyć na wierzchu deskę i obrócić ją do góry dnem. Zdjąć blaszkę i odkleić papier do pieczenia.
  • Bezę zostawiamy jeszcze do przestygnięcia na 10 minut.
  • Po tym czasie smarujemy bezę kremem, wykładamy pokrojone truskawki i zwijamy roladę (najlepiej pomóc sobie ściereczką).
  • Zwiniętą roladę wsadzamy do lodówki na min. na godzinę.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 314.2kcalWęglowodany: 54.1gBiałko: 3.2gTłuszcze: 9.5gBłonnik: 1.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.