Sk艂adniki
- 120 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 350 g cukier drobny
- 1 szczypta s贸l
- 250 g 艣mietana
- 250 g mascarpone
- 100 g pasta pistacjowa
- 5 艂y偶ek cukier puder
- 300 g truskawki
Rolada bezowa z kremem pistacjowym i truskawkami
Ta rolada bezowa skrywa w sobie zar贸wno pyszne pistacje, jak i genialne truskawki 馃槏 Po prostu prawdziwa poezja deserowa 鉂わ笍
Sk艂adniki
- 120 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 350 g cukier drobny
- 1 szczypta s贸l
- 250 g 艣mietana
- 250 g mascarpone
- 100 g pasta pistacjowa
- 5 艂y偶ek cukier puder
- 300 g truskawki
Spos贸b przygotowania
- Bia艂ka ubijamy na sztywno z odrobin膮 soli.
- Nast臋pnie dodajemy po 艂y偶ce drobnego cukru ca艂y czas miksuj膮c - cukier ma si臋 rozpu艣ci膰, a masa ma by膰 l艣ni膮c膮 i g臋sta.
- Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Blach臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ubite bia艂ka. Bez臋 pieczemy ok. 30-40 minut.
- Mascarpone ubijamy ze 艣mietan膮 i cukrem pudrem na sztywn膮 mas臋.
- Gdy b臋dzie ju偶 ubita, dodajemy past臋 pistacjow膮 i delikatnie mieszamy.
- Gdy beza b臋dzie upieczona, nale偶y ostro偶nie odklei膰 papier od blaszki. Nast臋pnie nakry膰 bez臋 艣ciereczk膮, po艂o偶y膰 na wierzchu desk臋 i obr贸ci膰 j膮 do g贸ry dnem. Zdj膮膰 blaszk臋 i odklei膰 papier do pieczenia.
- Bez臋 zostawiamy jeszcze do przestygni臋cia na 10 minut.
- Po tym czasie smarujemy bez臋 kremem, wyk艂adamy pokrojone truskawki i zwijamy rolad臋 (najlepiej pom贸c sobie 艣ciereczk膮).
- Zwini臋t膮 rolad臋 wsadzamy do lod贸wki na min. na godzin臋.
- Smacznego!
Warto艣ci od偶ywcze
Kalorie: 314.2kcalW臋glowodany: 54.1gBia艂ko: 3.2gT艂uszcze: 9.5gB艂onnik: 1.9g
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶?Oce艅 ten przepis!