Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 350 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- 250 g śmietana
- 250 g mascarpone
- 100 g pasta pistacjowa
- 5 łyżek cukier puder
- 300 g truskawki
Rolada bezowa z kremem pistacjowym i truskawkami
Ta rolada bezowa skrywa w sobie zarówno pyszne pistacje, jak i genialne truskawki 😍 Po prostu prawdziwa poezja deserowa ❤️
Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 350 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- 250 g śmietana
- 250 g mascarpone
- 100 g pasta pistacjowa
- 5 łyżek cukier puder
- 300 g truskawki
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
- Następnie dodajemy po łyżce drobnego cukru cały czas miksując - cukier ma się rozpuścić, a masa ma być lśniącą i gęsta.
- Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ubite białka. Bezę pieczemy ok. 30-40 minut.
- Mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem pudrem na sztywną masę.
- Gdy będzie już ubita, dodajemy pastę pistacjową i delikatnie mieszamy.
- Gdy beza będzie upieczona, należy ostrożnie odkleić papier od blaszki. Następnie nakryć bezę ściereczką, położyć na wierzchu deskę i obrócić ją do góry dnem. Zdjąć blaszkę i odkleić papier do pieczenia.
- Bezę zostawiamy jeszcze do przestygnięcia na 10 minut.
- Po tym czasie smarujemy bezę kremem, wykładamy pokrojone truskawki i zwijamy roladę (najlepiej pomóc sobie ściereczką).
- Zwiniętą roladę wsadzamy do lodówki na min. na godzinę.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 314.2kcalWęglowodany: 54.1gBiałko: 3.2gTłuszcze: 9.5gBłonnik: 1.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!