Składniki
- 140 g płynne białko jaj
- 2 łyżki mleko
- 1/2 łyżeczka bazylia suszona
- kilka listków bazylia świeża
- 1/2 szt. pomidor
- 1/2 szt. ser mozzarella
- przyprawy sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Lekki omlet caprese
Obłędny w smaku i jednocześnie bardzo lekki omlet caprese stanie się hitem w każdym domu 🥰 Wystarczy jeden kęs ❤️
Składniki
- 140 g płynne białko jaj
- 2 łyżki mleko
- 1/2 łyżeczka bazylia suszona
- kilka listków bazylia świeża
- 1/2 szt. pomidor
- 1/2 szt. ser mozzarella
- przyprawy sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na pół sztywno.
- Następnie dodajemy mleko, sól, pieprz i suszoną bazylię.
- Mieszamy, po czym masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek.
- Gdy omlet się zarumieni od spodu, przekładamy go na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienienia.
- Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry.
- Omleta zdejmujemy na talerz i na jednej połowie układamy na przemian pomidora, mozzarellę i bazylię.
- Tak przygotowanego omleta przykrywamy drugą połową 🙂
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 88.5kcalWęglowodany: 2.8gBiałko: 15.5gTłuszcze: 1.1gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!