Składniki
- 200 g serek wiejski
- 50 ml mleko lub napój roślinny
- 40 g mąka orkiszowa jasna (lub pszenna)
- 20 g proszek budyniowy śmietankowy/waniliowy bez cukru
- 1 łyżka erytrytol lub zwykły cukier
- 60 ml płynne białko jaj
- kilka szt. truskawki
Jednoporcjowy serniczek z truskawkami
Odkryj smak jednoporcjowego serniczka z truskawkami, który z pewnością skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa! Dzięki przepisowi od @zdrowekadry, ten serniczek jest idealnym sposobem na szybki, zdrowy deser. Puszysty, lekki i pełen owoców – idealny na każdą okazję.
Składniki
- 200 g serek wiejski
- 50 ml mleko lub napój roślinny
- 40 g mąka orkiszowa jasna (lub pszenna)
- 20 g proszek budyniowy śmietankowy/waniliowy bez cukru
- 1 łyżka erytrytol lub zwykły cukier
- 60 ml płynne białko jaj
- kilka szt. truskawki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki (poza białkiem i truskawkami) zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
- Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę.
- Następnie delikatnie wmieszaj białko do pozostałych składników.
- Przelej masę do naczynia do pieczenia (wysmarowanego odrobiną masła) i ułóż na wierzch pokrojone w plasterki truskawki.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
- Po upieczeniu możesz dodać ulubiony krem lub masło orzechowe oraz więcej owoców. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 421.3kcalWęglowodany: 68.6gBiałko: 37.5gTłuszcze: 4.7gBłonnik: 5.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!