Przepis od: @kuchnia_domowa72
12

Składniki

Domowe ciacho zebra

Odkryj kultowy przepis na domowe ciasto zebrę, który swoim smakiem zachwyci każdego! Dzięki prostocie wykonania i doskonałemu połączeniu smaków, przepis od @kuchnia_domowa72 jest idealny na niedzielny deser.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 50 min.
12

Składniki

Sposób przygotowania

  • Białko w temperaturze pokojowej przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubijać mikserem do uzyskania sztywnej piany
  • Stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, gdy piana będzie sztywna i lśniąca oraz cukier całkowicie się rozpuści
  • Do ubitej piany wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlać olej, delikatnie wymieszać łyżką
  • Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki
  • Wymieszać osobno na jednolite masy
  • Przygotować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą
  • Układać na przemian po dwie łyżki każdego ciasta tworząc szachownicę lub zebrę
  • Piec w 175 stopniach Celsjusza przez około 50 minut
  • Po upieczeniu ciasto ostudzić i opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 420.5kcalWęglowodany: 52.6gBiałko: 8.6gTłuszcze: 20.2gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.