Składniki
- 500 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1,5 szklanki cukier
- 2 szklanki mąka pszenna
- 1 szklanka olej
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Domowe ciacho zebra
Odkryj kultowy przepis na domowe ciasto zebrę, który swoim smakiem zachwyci każdego! Dzięki prostocie wykonania i doskonałemu połączeniu smaków, przepis od @kuchnia_domowa72 jest idealny na niedzielny deser.
Składniki
- 500 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1,5 szklanki cukier
- 2 szklanki mąka pszenna
- 1 szklanka olej
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Białko w temperaturze pokojowej przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubijać mikserem do uzyskania sztywnej piany
- Stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, gdy piana będzie sztywna i lśniąca oraz cukier całkowicie się rozpuści
- Do ubitej piany wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlać olej, delikatnie wymieszać łyżką
- Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki
- Wymieszać osobno na jednolite masy
- Przygotować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą
- Układać na przemian po dwie łyżki każdego ciasta tworząc szachownicę lub zebrę
- Piec w 175 stopniach Celsjusza przez około 50 minut
- Po upieczeniu ciasto ostudzić i opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 420.5kcalWęglowodany: 52.6gBiałko: 8.6gTłuszcze: 20.2gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!