Składniki
- 10 łyżek płynne białko jaj od @farmabialka.pl
- 1 szczypta sól
- 3/4 szkl. cukier puder
- 1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 3 łyżeczki kawa rozpuszczalna sypka, w proszku
Dodatki:
- 100 g mascarpone
- 100 g śmietana 30%
- maliny świeże, do dekoracji
- borówki świeże, do dekoracji
- truskawki świeże, do dekoracji
- mięta do dekoracji
Deser z bezy kawowej
Mega zdolna @gagat_w_kuchni zachwyca nas genialnym i kolorowym deserem, który sprawdzi się jako idealna osłoda poniedziałkowego szaleństwa! Dziękujemy @gagat_w_kuchni za podzielenie się tym inspirującym przepisem. Ten kolorowy deser nie tylko cieszy oko, ale również kusi swoim wyjątkowym połączeniem smaków. Beza kawowa w połączeniu z delikatnym kremem i świeżymi owocami tworzy niezapomniane doznania kulinarne.
Składniki
- 10 łyżek płynne białko jaj od @farmabialka.pl
- 1 szczypta sól
- 3/4 szkl. cukier puder
- 1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 3 łyżeczki kawa rozpuszczalna sypka, w proszku
Dodatki:
- 100 g mascarpone
- 100 g śmietana 30%
- maliny świeże, do dekoracji
- borówki świeże, do dekoracji
- truskawki świeże, do dekoracji
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
- Ubij białka na sztywno z solą
- Dodaj cukier, kawę, i mąkę, ubijając do uzyskania jednolitej masy
- Wyciśnij bezy na blachę i piecz w 120°C przez 70 minut
- Ubij śmietanę, dodaj mascarpone
- Zblenduj maliny na sos
- Układaj warstwy: sos, masa, pokruszone bezy, owoce
- Dekoruj owocami i miętą
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 412.8kcalWęglowodany: 93.4gBiałko: 5.8gTłuszcze: 41.1gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!