Składniki
- 80 g orzechy włoskie
- 350 g mąka
- 280 g cukier puder
- 200 g masło
- 4 szt. żółtko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 250 g dżem z czarnej porzeczki
- 180 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana .
Masa budyniowa:
- 500 ml mleko
- 2 szt. żółtko
- 60 g cukier
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
- 60 g mąka
- 45 g skrobia ziemniaczana
Ciasto "Pani Walewska"
Szukacie sprawdzonego przepisu na domowe ciasto? 🥰 Z pomocą przychodzi genialna @joannaberdzik, która podzieliła się swoim przepisem na kultowe ciasto "Pani Walewska" ❤❤❤. To ciasto jest dość pracochłonne, ale wynik końcowy jest nie tylko pyszny, ale i bardzo satysfakcjonujący. Idealne na niedzielne popołudnie!
Składniki
- 80 g orzechy włoskie
- 350 g mąka
- 280 g cukier puder
- 200 g masło
- 4 szt. żółtko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 250 g dżem z czarnej porzeczki
- 180 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana .
Masa budyniowa:
- 500 ml mleko
- 2 szt. żółtko
- 60 g cukier
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
- 60 g mąka
- 45 g skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania
- Krem z budyniu - wszystkie składniki mieszamy i gotujemy ok. 10 minut
- Odstawiamy do ostudzenia
- Kruche blaty z bezą - wszystkie składniki mieszamy, formujemy dwie kule i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny
- Po tym czasie wałkujemy, wkładamy do formy, smarujemy dżemem i wsadzamy na 15 minut do piekarnika w temperaturze 180 stopni Celsjusza
- Z drugim ciastem robimy to samo
- Na ostudzone blaty bezowe kładziemy masę budyniową i odstawiamy wszystko do lodówki na ok. 6 godzin
- Smacznego 😋😋
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 3033.7kcalWęglowodany: 757.2gBiałko: 93.6gTłuszcze: 111.5gBłonnik: 28.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!