Składniki
- 1 łyżka cukier
- 1 laska wanilia
- 400 ml mleko
- 1 łyżka budyń waniliowy
- 60 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka cukier puder
- 1 szczypta sól
- owoce wg uznania
Zupa "nic"
Ta pyszna zupa wywodzi się z kuchni francuskiej i coś nam mówi, że jeszcze dziś podbije również Wasze serca ❤️
Składniki
- 1 łyżka cukier
- 1 laska wanilia
- 400 ml mleko
- 1 łyżka budyń waniliowy
- 60 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka cukier puder
- 1 szczypta sól
- owoce wg uznania
Sposób przygotowania
- Do mleka dodać rozkruszoną laskę wanilii i cukier.
- Mleko podgrzać.
- Białka ubić na sztywną pianę z łyżeczką cukru pudru i szczyptą soli.
- Gdy mleko jest ciepłe, dwoma łyżkami formować kluseczki z białek i włożyć je do mleka, tworząc kluseczki.
- Gotować przez minutę i przełożyć pianki do miseczek.
- Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i wlać do gotującego się mleka. Dzięki dodaniu budyniu zupa ma gładką, gęstą, kremową konsystencję.
- Zupę „nic” przelać do miseczek z piankami. Udekorować owocami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 175.4kcalWęglowodany: 19.8gBiałko: 10gTłuszcze: 7.2gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!