Żółta kopułka z białek

Składniki na masę wew.:

  • 50g płynnego  białka jaj @farmabialka.pl
  • 10g mąki kokosowej
  • 10g mąki ryżowej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 15g przecieru jabłkowego (ja użyłam tego dla dzieci)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3g masła orzechowego (można zastąpić dowolnym innym masłem)
  • 3g kakao

Składniki na budyń zewnętrzny:

  • 50g płynne  białka jaja
  • 45g wody
  • 2g agar-agar
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 3g masła orzechowego

Zacznij od masy wewnątrz, mieszając wszystkie składniki trzepaczką. Następnie wlej miksturę do filiżanki lub formy i gotuj na parze przez około 50 minut (ja gotowałem na parze, ponieważ był to plastikowy pojemnik; możesz również zrobić to w mikrofali, jeśli masz odpowiedni pojemnik.)
Wyjmij masę z formy.
Przygotuj teraz zewnętrzną warstwę mieszając w misce białko jaj, wodę, masło orzechowe, kurkumę i agar. Ugotuj mieszaninę w kuchence mikrofalowej przez 2,5/3 minuty. Po ugotowaniu ubij trzepaczką lub blenderem, aż będzie przypominać gładką śmietanę.
Następnie wlej ją do tego samego pojemnika, w którym została upieczona wewnętrza masa. Zanurz wew. masę i wstaw pojemnik do lodówki na co najmniej godzinę.

Po godzinie odwróć pojemnik do góry dnem i udekoruj rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

📊Makro: 215kcal: 5,4g tłuszczu 23,4g węglowodanów 15,4g białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CKvp24LJM3r/