Składniki
Składniki na wewnętrzną masę:
- 50 g płynne białko jaj
- 10 g mąka kokosowa
- 10 g mąka ryżowa
- 10 g mąka ziemniaczana
- 15 g przecier jabłkowy (ja użyłam tego dla dzieci)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 g masło orzechowe (można zastąpić dowolnym innym masłem)
- 3 g kakao
Składniki na zewnętrzny budyń:
- 50 g płynne białko jaj
- 45 g woda
- 2 g agar
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 3 g masło orzechowe
Żółta kopułka z białek
Takich słodkości jeszcze u nas nie było, po prostu nie sposób oderwać wzroku ❤️ A smak ... prawdziwe niebo w gębie 😋
Składniki
Składniki na wewnętrzną masę:
- 50 g płynne białko jaj
- 10 g mąka kokosowa
- 10 g mąka ryżowa
- 10 g mąka ziemniaczana
- 15 g przecier jabłkowy (ja użyłam tego dla dzieci)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 g masło orzechowe (można zastąpić dowolnym innym masłem)
- 3 g kakao
Składniki na zewnętrzny budyń:
- 50 g płynne białko jaj
- 45 g woda
- 2 g agar
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 3 g masło orzechowe
Sposób przygotowania
- Zacznij od masy wewnątrz, mieszając wszystkie składniki trzepaczką.
- Następnie wlej miksturę do filiżanki lub formy i gotuj na parze przez około 50 minut (ja gotowałem na parze, ponieważ był to plastikowy pojemnik, możesz również zrobić to w mikrofali, jeśli masz odpowiedni pojemnik.)
- Wyjmij masę z formy.
- Przygotuj teraz zewnętrzną warstwę, mieszając w misce białko jaj, wodę, masło orzechowe, kurkumę i agar.
- Ugotuj mieszaninę w kuchence mikrofalowej przez 2,5/3 minuty.
- Po ugotowaniu ubij trzepaczką lub blenderem, aż będzie przypominać gładką śmietanę.
- Następnie wlej ją do tego samego pojemnika, w którym została upieczona wewnętrza masa.
- Zanurz wewnętrzną masę i wstaw pojemnik do lodówki co najmniej na godzinę.
- Po godzinie odwróć pojemnik do góry dnem i udekoruj rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 242.2kcalWęglowodany: 32.4gBiałko: 15.5gTłuszcze: 6.3gBłonnik: 2.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!