Składniki
- 1 szkl. płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 125 g cukier
- 5 łyżek olej
- 150 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl. borówki
Zebra z borówkami
To genialne, a zarazem klasyczne ciacho moglibyśmy jeść na okrągło 😘 Jeśli macie podobnie, ten przepis z pewnością zawsze warto mieć pod ręką ❤️
Składniki
- 1 szkl. płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 125 g cukier
- 5 łyżek olej
- 150 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl. borówki
Sposób przygotowania
- Szklankę białek ubić ze szczyptą soli na sztywno.
- Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
- Następnie dodać 5 łyżek oleju i zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę podzielić na pół.
- Do jednej części dodać łyżkę kakao i wymieszać.
- Masę wykładamy na przemian do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Najlepiej dodawać raz dwie łyżki masy jasnej, raz dwie ciemnej i w między czasie układać po kilka borówek między warstwami.
- Na wierzchu również poukładać borówki.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 45 minut 🤗
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 112.5kcalWęglowodany: 20.8gBiałko: 4.1gTłuszcze: 1.9gBłonnik: 1.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!