Sk艂adniki
- 2 szt. brzoskwinie
- 80 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 1 szczypta s贸l
- 100 g cukier drobny
Zapiekane brzoskwinie z bez膮
Ten deser skradnie serce nawet najwi臋kszego niejadka 馃グ Zreszt膮 za moment sami si臋 przekonacie!
Sk艂adniki
- 2 szt. brzoskwinie
- 80 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 1 szczypta s贸l
- 100 g cukier drobny
Spos贸b przygotowania
- Brzoskwinie przepo艂owi膰, u艂o偶y膰 w formie do pieczenia rozci臋ciem do g贸ry.
- Opr贸szy膰 cukrem, opcjonalnie cynamonem.
- Piec do mi臋kko艣ci w temp. 200 stopni Celsjusza ok. 15 minut.
- Podczas gdy brzoskwinie si臋 piek膮, przygotowa膰 piank臋 bezow膮.
- Bia艂ka w p艂ynie ubi膰 ze szczypt膮 soli.
- Gdy powstanie piana, zacz膮膰 dodawa膰 po 艂y偶ce cukru.
- Ubija膰 do momentu ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 cukru i uzyskania dobrze ubitej piany.
- Upieczone brzoskwinie wyj膮膰 z piekarnika, na艂o偶y膰 na ka偶d膮 mas臋 bezow膮.
- W piekarniku w艂膮czy膰 funkcj臋 grill.
- Wsun膮膰 ponownie naczynie z brzoskwiniami do piekarnika.
- Grillowa膰 ok. 1,5 minuty, koniecznie obserwuj膮c stopie艅 zarumienienia.
- Podawa膰 gor膮ce, ewentualnie skropione dowolnym syropem, miodem, posypane orzeszkami, pistacjami lub migda艂ami.
- Smacznego!
Warto艣ci od偶ywcze
Kalorie: 161.1kcalW臋glowodany: 37.4gBia艂ko: 4.4gT艂uszcze: 0.5gB艂onnik: 0.01g
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶?Oce艅 ten przepis!