Składniki
- 2 szt. brzoskwinie
- 80 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 100 g cukier drobny
Zapiekane brzoskwinie z bezą
Ten deser skradnie serce nawet największego niejadka 🥰 Zresztą za moment sami się przekonacie!
Składniki
- 2 szt. brzoskwinie
- 80 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 100 g cukier drobny
Sposób przygotowania
- Brzoskwinie przepołowić, ułożyć w formie do pieczenia rozcięciem do góry.
- Oprószyć cukrem, opcjonalnie cynamonem.
- Piec do miękkości w temp. 200 stopni Celsjusza ok. 15 minut.
- Podczas gdy brzoskwinie się pieką, przygotować piankę bezową.
- Białka w płynie ubić ze szczyptą soli.
- Gdy powstanie piana, zacząć dodawać po łyżce cukru.
- Ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania dobrze ubitej piany.
- Upieczone brzoskwinie wyjąć z piekarnika, nałożyć na każdą masę bezową.
- W piekarniku włączyć funkcję grill.
- Wsunąć ponownie naczynie z brzoskwiniami do piekarnika.
- Grillować ok. 1,5 minuty, koniecznie obserwując stopień zarumienienia.
- Podawać gorące, ewentualnie skropione dowolnym syropem, miodem, posypane orzeszkami, pistacjami lub migdałami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 161.1kcalWęglowodany: 37.4gBiałko: 4.4gTłuszcze: 0.5gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!