Przepis od: @natalerzu00
2

Składniki

Zapiekane brzoskwinie z bezą

Ten deser skradnie serce nawet największego niejadka 🥰 Zresztą za moment sami się przekonacie!
Przygotowanie: 13 min.
Pieczenie: 17 min.
Czas całkowity: 30 min.
2

Składniki

Sposób przygotowania

  • Brzoskwinie przepołowić, ułożyć w formie do pieczenia rozcięciem do góry.
  • Oprószyć cukrem, opcjonalnie cynamonem.
  • Piec do miękkości w temp. 200 stopni Celsjusza ok. 15 minut.
  • Podczas gdy brzoskwinie się pieką, przygotować piankę bezową.
  • Białka w płynie ubić ze szczyptą soli.
  • Gdy powstanie piana, zacząć dodawać po łyżce cukru.
  • Ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania dobrze ubitej piany.
  • Upieczone brzoskwinie wyjąć z piekarnika, nałożyć na każdą masę bezową.
  • W piekarniku włączyć funkcję grill.
  • Wsunąć ponownie naczynie z brzoskwiniami do piekarnika.
  • Grillować ok. 1,5 minuty, koniecznie obserwując stopień zarumienienia.
  • Podawać gorące, ewentualnie skropione dowolnym syropem, miodem, posypane orzeszkami, pistacjami lub migdałami.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 161.1kcalWęglowodany: 37.4gBiałko: 4.4gTłuszcze: 0.5gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!