Wytrawne muffinki

Składniki:

Proporcje na 12 sporych sztuk:

  • pomidor
  • szczypiorek
  • mała cukinia
  • papryka
  • ząbek czosnku
  • 90 g startego żółtego sera typu gouda
  •  sól, pieprz, oregano, bazylia, ulubione przyprawy
  • ok. 450 g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • można oczywiście jeszcze dodać ogórek, nać pietruszki, czy też inne warzywa, a także kawałki szynki w wersji na bogato 😁

Pomidora umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę również umyć i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, szczypiorek posiekać, ser zetrzeć. Wszystkie te składniki wymieszać w misce. Cukinie umyć, odciąć jej końcówki, przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzeć ją na wstążki (można też ją pokroić w małą kostkę). Białka jajek doprawić, wymieszać aż lekko się spienią. W otworach natłuszczonej formy na muffinki kłaść na dno trochę wstążek cukinii, później nakładać po 1 sporej łyżce mieszanki warzywno-serowej. Zalać farsz białkami do mniej więcej 3/4 wysokości otworu. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach (termoobieg).

 

 

 

PRZEPIS: smakujenam

https://www.instagram.com/p/CAcyB3Wpx7b/?igshid=9tbk4mfprvj0