Składniki
- 1 szt. pomidor
- 1/2 natki szczypiorek
- 1 szt. cukinia
- 1 szt. papryka
- 1 ząbek czosnek
- 90 g ser żółty starty
- przyprawy pieprz, oregano, bazylia, sól
- 450 g płynne białko jaj
Wytrawne muffinki
Te pyszne muffinki możecie zaserwować zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację 🥰 Będzie pysznie i ciekawie jednocześnie ❤️
Składniki
- 1 szt. pomidor
- 1/2 natki szczypiorek
- 1 szt. cukinia
- 1 szt. papryka
- 1 ząbek czosnek
- 90 g ser żółty starty
- przyprawy pieprz, oregano, bazylia, sól
- 450 g płynne białko jaj
Sposób przygotowania
- Pomidora umyć, obrać ze skórki, po czym pokroić w kostkę.
- Paprykę również umyć i pokroić w kostkę.
- Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, szczypiorek posiekać, ser zetrzeć.
- Wszystkie te składniki wymieszać w misce.
- Cukinie umyć, odciąć jej końcówki, przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzeć ją na wstążki (można też ją pokroić w małą kostkę).
- Białka jajek doprawić, wymieszać aż lekko się spienią.
- W otworach natłuszczonej formy na muffinki kłaść na dno trochę wstążek cukinii.
- Później nakładać po jednej sporej łyżce mieszanki warzywno-serowej.
- Zalać farsz białkami do mniej więcej 3/4 wysokości otworu.
- Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (termoobieg).
- Można oczywiście jeszcze dodać ogórek, nać pietruszki, czy też inne warzywa, a także kawałki szynki w wersji na bogato 😁
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 52.4kcalWęglowodany: 1.7gBiałko: 6.3gTłuszcze: 2.1gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!