Wytrawna tarta ze szpinakiem

Wytrawną tartę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, groszkiem i sosem jajeczno-jogurtowym.

Zwykle robiłam z mąki orkiszowej i owsianej (1 i 3/4 szklanki mąki, większość orkiszowej i wtedy dodawałam 2,5 łyżki jogurtu naturalnego). Nie mam tych mąk 😱 także zrobiłam z ryżowej i kukurydzianej, ale musiałam dać więcej jogurtu.

Ciasto:

  • 135g mąki ryżowej
  • 70g mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • kopiasta łyżka oleju kokosowego (35g)
  • 3,5 sporej łyżki jogurtu naturalnego (dzisiaj dałam grecki, ale może być zwykły)
  • sól himalajska, pieprz, czosnek sproszkowany, zioła prowansalskie, oregano

Wsypać do miski mąkę i olej kokosowy. Rozetrzeć w palcach. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto i włożyć na formę, nakłuć widelcem (można wstawić na chwilę do lodówki) i piec 13-15 min w 170 stopniach.

  • 50g szpinaku
  • niecała połowa puszki groszku
  • 6 pomidorów suszonych

Wykładamy na podpieczony spód. (możecie zostawić coś na wierzch jak chcecie)
Sos (nie wiedziałam ile mi się zmieści do tarty 😂):

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka + 40g  płynnego białka jaj od @farmabialka.pl
  • połowa kulki mozzarelli
  • przyprawy i zioła wg uznania – nie żałujcie ♥️

Myślę, że zmieści się do tarty sos nawet z 4 jajek i ok 230g jogurtu ☺️
Wymieszać rózgą kuchenną, wylać na tartę. Piekłam 30min w 170 stopniach.

 

 

PRZEPIS : li.moniqueee

https://www.instagram.com/p/BbhADhQF3L5/?igshid=1sy9ylxehj3w6