Składniki
Ciasto:
- 135 g mąka ryżowa
- 70 g mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szt. jajko
- 35 g olej kokosowy
- 4 łyżki jogurt naturalny dzisiaj dałam grecki, ale może być zwykły
- przyprawy sól himalajska, pieprz, czosnek sproszkowany, zioła prowansalskie, oregano
Dodatki:
- 50 g szpinak
- 1/2 puszki groszek zielony
- 6 szt. suszone pomidory
Sos:
- 200 g jogurt naturalny
- 2 szt. jajko
- 40 g płynne białko jaj
- 1/2 kulki ser mozzarella
- przyprawy wg uznania
- zioła wg uznania
Wytrawna tarta ze szpinakiem
Ta pyszna tarta skrywa w sobie same smaczne rarytasy ❤️ Pyszności przez duże P!
Składniki
Ciasto:
- 135 g mąka ryżowa
- 70 g mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szt. jajko
- 35 g olej kokosowy
- 4 łyżki jogurt naturalny dzisiaj dałam grecki, ale może być zwykły
- przyprawy sól himalajska, pieprz, czosnek sproszkowany, zioła prowansalskie, oregano
Dodatki:
- 50 g szpinak
- 1/2 puszki groszek zielony
- 6 szt. suszone pomidory
Sos:
- 200 g jogurt naturalny
- 2 szt. jajko
- 40 g płynne białko jaj
- 1/2 kulki ser mozzarella
- przyprawy wg uznania
- zioła wg uznania
Sposób przygotowania
- Wsypać do miski mąkę i olej kokosowy. Rozetrzeć w palcach.
- Dodać resztę składników.
- Wyrobić ciasto i włożyć na formę, nakłuć widelcem (można wstawić na chwilę do lodówki) i piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Dodatki wykładamy na podpieczony spód (możecie zostawić coś na wierzch jak chcecie).
Sos:
- Składniki na sos wymieszać rózgą kuchenną, wylać na tartę.
- Tak przygotowaną tartę z dodatkami piekłam przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 149.4kcalWęglowodany: 22.5gBiałko: 4gTłuszcze: 5.1gBłonnik: 2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!