Składniki
Mini bezy
- 210 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
- 350 g cukier drobny
Krem
- 250 g mascarpone
- 320 g śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
Wiosenne mini bezy z mascarpone
Wiosna to idealny czas na lekkie i orzeźwiające desery. Przepis od @pani.jemiolowa na mini bezy z kremem mascarpone to doskonała propozycja na powitanie pierwszych promieni słońca. Słodkie bezy połączone z delikatnym kremem mascarpone to połączenie, które zachwyci każdego smakosza.
Składniki
Mini bezy
- 210 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
- 350 g cukier drobny
Krem
- 250 g mascarpone
- 320 g śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania
- Na blaszce z piekarnika umieść arkusz papieru do pieczenia, by dobrze przylegał do blachy (posmarowałam go od spodu odrobiną tłuszczu).
- Piekarnik nagrzać do temperatury 120 stopni Celsjusza.
- Białka umieścić w dużej misce, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, zaczynając od mniejszych obrotów miksera, powoli zwiększając do wyższych obrotów.
- Następnie, powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksować dokładnie po każdej dodanej porcji cukru.
- Powstała piana powinna być błyszcząca i gęsta.
- Pod koniec dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać jeszcze tylko przez krótką chwilę.
- Przygotowaną masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i tworzyć mini bezy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni Celsjusza, następnie po upływie 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez ok. 2 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Ja mini bezy zrobiłam dzień wcześniej i zostawiłam w piekarniku na całą noc.
- Następnego dnia przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
- Gdy masa zacznie gęstnięć dodać mascarpone i miksować do powstania sztywnego kremu.
- Następnie przełożyć do worka cukierniczego i napełniać mini bezy.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 822.3kcalWęglowodany: 69.7gBiałko: 12.4gTłuszcze: 57.3gBłonnik: 0.05g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!