Przepis od: @pani.jemiolowa
4

Składniki

Mini bezy

Krem

Wiosenne mini bezy z mascarpone

Wiosna to idealny czas na lekkie i orzeźwiające desery. Przepis od @pani.jemiolowa na mini bezy z kremem mascarpone to doskonała propozycja na powitanie pierwszych promieni słońca. Słodkie bezy połączone z delikatnym kremem mascarpone to połączenie, które zachwyci każdego smakosza.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 2 godz. 10 min.
4

Składniki

Mini bezy

Krem

Sposób przygotowania

  • Na blaszce z piekarnika umieść arkusz papieru do pieczenia, by dobrze przylegał do blachy (posmarowałam go od spodu odrobiną tłuszczu).
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 120 stopni Celsjusza.
  • Białka umieścić w dużej misce, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, zaczynając od mniejszych obrotów miksera, powoli zwiększając do wyższych obrotów.
  • Następnie, powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksować dokładnie po każdej dodanej porcji cukru.
  • Powstała piana powinna być błyszcząca i gęsta.
  • Pod koniec dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać jeszcze tylko przez krótką chwilę.
  • Przygotowaną masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i tworzyć mini bezy.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni Celsjusza, następnie po upływie 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez ok. 2 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Ja mini bezy zrobiłam dzień wcześniej i zostawiłam w piekarniku na całą noc.
  • Następnego dnia przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
  • Gdy masa zacznie gęstnięć dodać mascarpone i miksować do powstania sztywnego kremu.
  • Następnie przełożyć do worka cukierniczego i napełniać mini bezy.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 822.3kcalWęglowodany: 69.7gBiałko: 12.4gTłuszcze: 57.3gBłonnik: 0.05g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.