Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g cukier drobny
- 100 g mąka przesiana
- 35 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 65 ml olej
- 1 szt. jabłka starte na tarce, (zamiennie 2 łyżki dżemu)
Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem jabłka
To pyszne ciasto kakaowe będzie idealnym dodatkiem do kawy 🥰 Od samego patrzenia cieknie nam ślinka ❤️
Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g cukier drobny
- 100 g mąka przesiana
- 35 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 65 ml olej
- 1 szt. jabłka starte na tarce, (zamiennie 2 łyżki dżemu)
Sposób przygotowania
- Ubiłam białka na najwyższych obrotach.
- Pod koniec ubijania, partiami dodałam łącznie 100 g cukru drobnego do wypieków.
- 100 g mąki pszennej przesiałam z 35 g kakao, a także z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaska łyżeczka + pół kolejnej również płaskiej).
- Następnie powstałą mieszankę dodawałam po łyżce do białek i lekko mieszałam.
- W trakcie tej czynności wlewałam jednocześnie olej małymi partiami.
- Na koniec dodałam 1 jabłko starte na tarce. Zamiast jabłka można dodać zamiennie 2 łyżki ulubionego dżemu.
- Tak przygotowaną mieszankę piekłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok 15 cmx25 cm przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem, można również użyć tu polewą czekoladową - będzie jeszcze lepsze 👌👌
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 128.4kcalWęglowodany: 14.7gBiałko: 3.1gTłuszcze: 7.4gBłonnik: 1.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!