Przepis od: @kuchnia_na_luzie
10

Składniki

Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem jabłka

To pyszne ciasto kakaowe będzie idealnym dodatkiem do kawy 🥰 Od samego patrzenia cieknie nam ślinka ❤️
Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 50 min.
Czas całkowity: 1 godzina 15 min.
10

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ubiłam białka na najwyższych obrotach.
  • Pod koniec ubijania, partiami dodałam łącznie 100 g cukru drobnego do wypieków.
  • 100 g mąki pszennej przesiałam z 35 g kakao, a także z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaska łyżeczka + pół kolejnej również płaskiej).
  • Następnie powstałą mieszankę dodawałam po łyżce do białek i lekko mieszałam.
  • W trakcie tej czynności wlewałam jednocześnie olej małymi partiami.
  • Na koniec dodałam 1 jabłko starte na tarce. Zamiast jabłka można dodać zamiennie 2 łyżki ulubionego dżemu.
  • Tak przygotowaną mieszankę piekłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok 15 cmx25 cm przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem, można również użyć tu polewą czekoladową - będzie jeszcze lepsze 👌👌
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 128.4kcalWęglowodany: 14.7gBiałko: 3.1gTłuszcze: 7.4gBłonnik: 1.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.