Składniki
Składniki na serduszka:
- 80 g płynne białko jaj
- 20 g jogurt naturalny
- 20 g mąka ziemniaczana
- 20 g mąka ryżowa
- kilka kropel barwnik spożywczy czerwony
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżki likier Alkermes
- 3 łyżki woda
Składniki na ciasto:
- 1 szt. jajko
- 50 g płynne białko jaj
- 60 g cukier puder
- 20 g odżywka białkowa waniliowa
- 60 g olej słonecznikowy lub inny
- 250 g jogurt naturalny
- 200 g mąka tortowa
- 40 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżka proszek do pieczenia
- 1 szt. cytryna starta skórka
Walentynkowe ciasto
Z okazji Walentynek możecie przygotować dla swojej drugiej połówki wyjątkową niespodziankę na słodko ❤️ I to w bardzo prosty sposób 😍
Składniki
Składniki na serduszka:
- 80 g płynne białko jaj
- 20 g jogurt naturalny
- 20 g mąka ziemniaczana
- 20 g mąka ryżowa
- kilka kropel barwnik spożywczy czerwony
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżki likier Alkermes
- 3 łyżki woda
Składniki na ciasto:
- 1 szt. jajko
- 50 g płynne białko jaj
- 60 g cukier puder
- 20 g odżywka białkowa waniliowa
- 60 g olej słonecznikowy lub inny
- 250 g jogurt naturalny
- 200 g mąka tortowa
- 40 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżka proszek do pieczenia
- 1 szt. cytryna starta skórka
Sposób przygotowania
Serduszka:
- Zaczynamy od naleśnika, z którego wytniesz serduszka.
- Białko ubić na sztywną pianę, dodać jogurt, barwnik, a następnie delikatnie mąki i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj łopatką od dołu do góry.
- Smaż na lekko natłuszczonej patelni z nieprzywierającą powłoką (moja ma 22 cm), następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Wytnij kilka serc tego samego rozmiaru (mi wyszło 16 szt.) i rozłóż je na talerzu.
- Przygotuj syrop mieszając alkermes z wodą i użyj go do zwilżenia serc i uczynienia ich bardziej czerwonymi i „soczystymi”.
Ciasto:
- Teraz przejdź do przygotowania cytrynowego ciasta.
- Ubij jajko i białko z cukrem pudrem. Dodaj również odżywkę białkową i miksuj przez 10 minut.
- Następnie dodawaj po trochu olej i jogurt, jednocześnie kontynuuj pracę z mikserem.
- Na koniec dodaj skórkę z cytryny, mąki i proszek do pieczenia.
- Wlej 3/4 mieszanki do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- W tym momencie na środku ciasta, jedno po drugim ułóż serduszka.
- Wciśnij je dobrze w ciasto (aż dół serduszka dotknie dołu formy) i przykryj je częścią, która została.
- Następnie piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 45 minut.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 171.9kcalWęglowodany: 22gProtein: 6.3gTłuszcze: 9.3gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!