Walentynkowe ciastko

❤️Składniki na serduszka:

  • 80g płynnego  białka jaj @farmabialka.pl
  • 20g jogurtu nat.
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 20g mąki ryżowej
  • czerwony barwnik do jedzenia
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru Alkermes 🇮🇹
  • 3 łyżki wody

💛Składniki na ciasto:

  • 1 jajko + 50g białka jajka
  • 60g cukru pudru
  • 20g białka waniliowego
  • 60g oleju słonecznikowego (lub innego)
  • 250g jogurtu nat.
  • 200g mąki tortowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Starta skórka z całej cytryny

Zaczynamy od naleśnika, z którego wytniesz serduszka. Białko ubić na sztywną piane, dodać jogurt, barwnik, a następnie delikatnie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj łopatką od dołu do góry. Smaż na lekko natłuszczonej patelni z nieprzywierającą powłoką (moja ma 22 cm), następnie pozostaw do ostygnięcia. Wytnij kilka serc tego samego rozmiaru (mi wyszło 16 szt.) i rozłóż je na talerzu. Przygotuj syrop mieszając alkermes z wodą i użyj go do zwilżenia serc i uczynienia ich bardziej czerwonymi i „soczystymi”.

Następnie przejdź do przygotowania cytrynowego ciasta.
Ubij jajko i białko z cukrem pudrem dodając białko w proszku w misce przez 10 minut. Następnie dodawaj po trochu olej i jogurt i kontynuuj pracę z mikserem. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, mąki i proszek do pieczenia. Wlej 3/4 mieszanki do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. W tym momencie na środku ciasta, jedno po drugim ułóż serduszka. Wciśnij je dobrze w ciasto (aż dół serduszka dotknie dołu formy) i przykryj je częścią, która została. Piecz w 180 stopniach przez 40/45 minut.

📊Makro na jedną porcję (z przepisu wyjdzie około 16).
132kcal 4,3g tłuszczu 18,7g węglowodanów 4,5g białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CLRKhyKJ3kh/