Składniki
Bezy:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka ocet
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 280 g cukier
Krem:
- 330 ml śmietanka 36%
- 2 łyżeczki cukier puder
- 250 g mascarpone
- żelatyna opcjonalnie
Dodatki:
- owoce borówki, maliny, czerwona porzeczka
Urocze mini bezy PAVLOVA
Bezy Pavlova w wydaniu mini? Od nich nie sposób oderwać wzroku, a ich smak na bardzo długo zapada w pamięci ❤️
Składniki
Bezy:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka ocet
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 280 g cukier
Krem:
- 330 ml śmietanka 36%
- 2 łyżeczki cukier puder
- 250 g mascarpone
- żelatyna opcjonalnie
Dodatki:
- owoce borówki, maliny, czerwona porzeczka
Sposób przygotowania
Bezy:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 90 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Następnie dosypujemy cukier po 1 łyżeczce, cały czas ubijając pianę.
- Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny.
- Pod koniec ubijania dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
- Mieszamy krótko do połączenia składników.
- Piana powinna być lśniąca i sztywna.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy gniazdka bezowe.
- Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy (suszymy) ok. 3 godzin.
Krem:
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone.
- Opcjonalnie dodajemy żelatynę.
- Wykładamy krem na bezy i dekorujemy owocami.
- Smacznego 😍
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 209.1kcalWęglowodany: 15.6gBiałko: 3.2gTłuszcze: 15.5gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!