Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 280 g cukier
- barwnik spożywczy opcjonalnie
Urocze bezy w mini wydaniu
W zaciszu własnego domu możecie przygotować przepyszne słodkości, którym nie odmówi nawet największy niejadek 🥰😋 Takie beziki moglibyśmy jeść na okrągło, a Wy? 😋
Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 280 g cukier
- barwnik spożywczy opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Białko z czterech jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodawać partiami cukier i ubijać mikserem, aż się rozpuści. U mnie trwało to około 15 minut.
- Na tym etapie można wzbogacić beziki o kolor przy pomocy barwników spożywczych.
- Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Blaszki z bezami wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu i piec przez około 2,5 godziny.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 20.7kcalWęglowodany: 5.2gBiałko: 0.3gTłuszcze: 0.03g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!