Przepis od: @kuchnia.karoliny
12

Składniki

Biszkopt:

Galaretka:

Krem:

Beza:

Truskawkowo-jagodowa chmurka

To pyszne ciasto na zimno łączy w sobie zarówno smak truskawek, jak i jagód 🥰 Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie 😍
Przygotowanie: 40 minutes
Pieczenie: 1 hour 20 minutes
Czas całkowity: 2 hours
12

Składniki

Biszkopt:

Galaretka:

Krem:

Beza:

Sposób przygotowania

Biszkopt:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Dodajemy po łyżce cukru (powoli, żeby cukier się dobrze rozpuścił).
  • Na mniejszych obrotach dodajemy pojedynczo żółtka, miksujemy tylko chwilę.
  • Do masy przesiewamy mąkę i skrobię, po czym mieszamy delikatnie łyżką.
  • Wymieszaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
  • Następnie namaczamy mieszanką wody i cytryny.

Galaretka:

  • We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Gdy galaretka będzie już wystudzona, dodajemy owoce i mieszamy.
  • Tężejącą galaretkę wylewamy na biszkopt i wsadzamy do lodówki.

Krem:

  • Śmietanę ubijamy chwilę z cukrem i śmietan-fixem (jeśli używamy).
  • Następnie dodajemy mascarpone.
  • Ubijamy na puszystą masę i wykładamy na galaretkę.

Beza:

  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Gdy białka będą ubite, dodajemy po łyżce drobnego cukru, cały czas miksując.
  • Ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniącą.
  • Pod koniec dodajemy skrobię i chwilę ubijamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
  • Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy migdałami.
  • Pieczemy ją przez godzinę.
  • Ostudzoną bezę przekładamy na krem, lekko dociskając.
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 323.4kcalWęglowodany: 25.6gBiałko: 5.8gTłuszcze: 22.5gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.