Składniki
Biszkopt:
- 4 szt. jajko
- 4 łyżki cukier drobny
- 4 łyżki mąka pszenna
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 ml śmietana 30%
- 3 łyżki cukier wanilinowy
- 500 g mascarpone
- 1 opakowanie śmietan-fix opcjonalnie
Beza:
- 150 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 80 g migdały płatki
- 1 szczypta sól
Truskawkowo-jagodowa chmurka
To pyszne ciasto na zimno łączy w sobie zarówno smak truskawek, jak i jagód 🥰 Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie 😍
Składniki
Biszkopt:
- 4 szt. jajko
- 4 łyżki cukier drobny
- 4 łyżki mąka pszenna
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 ml śmietana 30%
- 3 łyżki cukier wanilinowy
- 500 g mascarpone
- 1 opakowanie śmietan-fix opcjonalnie
Beza:
- 150 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 80 g migdały płatki
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Dodajemy po łyżce cukru (powoli, żeby cukier się dobrze rozpuścił).
- Na mniejszych obrotach dodajemy pojedynczo żółtka, miksujemy tylko chwilę.
- Do masy przesiewamy mąkę i skrobię, po czym mieszamy delikatnie łyżką.
- Wymieszaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
- Następnie namaczamy mieszanką wody i cytryny.
Galaretka:
- We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Gdy galaretka będzie już wystudzona, dodajemy owoce i mieszamy.
- Tężejącą galaretkę wylewamy na biszkopt i wsadzamy do lodówki.
Krem:
- Śmietanę ubijamy chwilę z cukrem i śmietan-fixem (jeśli używamy).
- Następnie dodajemy mascarpone.
- Ubijamy na puszystą masę i wykładamy na galaretkę.
Beza:
- Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Gdy białka będą ubite, dodajemy po łyżce drobnego cukru, cały czas miksując.
- Ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniącą.
- Pod koniec dodajemy skrobię i chwilę ubijamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
- Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy migdałami.
- Pieczemy ją przez godzinę.
- Ostudzoną bezę przekładamy na krem, lekko dociskając.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 323.4kcalWęglowodany: 25.6gBiałko: 5.8gTłuszcze: 22.5gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!