Składniki
Spód:
- 250 g herbatniki
- 100 g masło
Biała masa:
- 250 ml śmietana 30%
- 1 opakowanie ser mascarpone
- 3 łyżki cukier puder
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 1 szczypta sól
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 30 g płatki migdałów
Truskawkowa chmurka z chrupiącą bezą
Szukasz pomysłu na idealny deser na każdą okazję? Kultowy deser chmurka z truskawkami spisze się w tej roli idealnie 🍰🍓
Składniki
Spód:
- 250 g herbatniki
- 100 g masło
Biała masa:
- 250 ml śmietana 30%
- 1 opakowanie ser mascarpone
- 3 łyżki cukier puder
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 1 szczypta sól
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 30 g płatki migdałów
Sposób przygotowania
Spód:
- Składniki na tortownicę 24 cm.
- Masło rozpuść, a następnie połącz ze zmielonymi herbatnikami.
- Spod tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spód masą.
- Wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Galaretka:
- Galaretki rozpuść w 600 ml wrzącej wody.
- Odstaw do lekkiego przestudzenia i następnie dodaj truskawki.
- Tężejącą już galaretkę (ważne żeby nie była jeszcze wodą, a zaczynała tężeć) wylej na spód.
- Wstaw do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.
Biały krem:
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj.
- Wyłóż białą masę na galaretkę.
Beza:
- Białka jaj zacznij miksować ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
- Miksuj do otrzymania lśniącej masy, bez drobinek cukru.
- Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj.
- Piekarnik rozgrzej do 130 stopni Celsjusza.
- Na papierze do pieczenia umieść bezę na kształt koła- taki jak ma tortownica.
- Następnie posyp migdałami i piecz przez godzinę.
- Wystudź i ułóż na białej masie.
- Wstaw do lodówki na godzinę i gotowe ❤️😍
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 363.6kcalWęglowodany: 53.1gBiałko: 4.2gTłuszcze: 14.7gBłonnik: 3.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!