Przepis od: @fit_and_stuffed
12

Składniki

Spód:

Galaretka:

Biała masa:

Beza:

Truskawkowa chmurka z chrupiącą bezą

Szukasz pomysłu na idealny deser na każdą okazję? Kultowy deser chmurka z truskawkami spisze się w tej roli idealnie 🍰🍓
Przygotowanie: 1 hour 30 minutes
Pieczenie: 1 hour
Czas całkowity: 2 hours 30 minutes
12

Składniki

Spód:

Galaretka:

Biała masa:

Beza:

Sposób przygotowania

Spód:

  • Składniki na tortownicę 24 cm.
  • Masło rozpuść, a następnie połącz ze zmielonymi herbatnikami.
  • Spod tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spód masą.
  • Wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Galaretka:

  • Galaretki rozpuść w 600 ml wrzącej wody.
  • Odstaw do lekkiego przestudzenia i następnie dodaj truskawki.
  • Tężejącą już galaretkę (ważne żeby nie była jeszcze wodą, a zaczynała tężeć) wylej na spód.
  • Wstaw do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.

Biały krem:

  • Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  • Następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj.
  • Wyłóż białą masę na galaretkę.

Beza:

  • Białka jaj zacznij miksować ze szczyptą soli.
  • Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
  • Miksuj do otrzymania lśniącej masy, bez drobinek cukru.
  • Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj.
  • Piekarnik rozgrzej do 130 stopni Celsjusza.
  • Na papierze do pieczenia umieść bezę na kształt koła- taki jak ma tortownica.
  • Następnie posyp migdałami i piecz przez godzinę.
  • Wystudź i ułóż na białej masie.
  • Wstaw do lodówki na godzinę i gotowe ❤️😍

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 363.6kcalWęglowodany: 53.1gBiałko: 4.2gTłuszcze: 14.7gBłonnik: 3.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.