Składniki
- 180 g truskawki pokrojone
- 100 g kefir naturalny
- 25 g mąka kokosowa
- 140 g płynne białko jaj
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 15 g wiórki kokosowe
Dodatki:
- płatki migdałów na wierzch
- kilka kropli aromat o smaku ciasteczek korzennych
Truskawki pod kokosową chmurką
Dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się zarówno w roli śniadania na słodko, jak i deseru z dodatkiem ulubionych lodów 🥰 Niezależnie od wyboru będzie smacznie i ciekawie jednocześnie ❤️
Składniki
- 180 g truskawki pokrojone
- 100 g kefir naturalny
- 25 g mąka kokosowa
- 140 g płynne białko jaj
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 15 g wiórki kokosowe
Dodatki:
- płatki migdałów na wierzch
- kilka kropli aromat o smaku ciasteczek korzennych
Sposób przygotowania
- Kefir, mąkę oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
- Dodajemy wiórki i mieszamy.
- Naczynka smarujemy olejem.
- Na dno układamy truskawki, zakrywamy ciastem (do swojej części dodałam kilka kropli słodzonego aromatu ciasteczek korzennych), po czym posypujemy płatkami migdałów.
- Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu ok. 30 minut.
- Chwilę studzimy w uchylonym piekarniku.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 479.3kcalWęglowodany: 90.3gBiałko: 12.8gTłuszcze: 4.8gBłonnik: 7.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!