Składniki
- 4 łyżki kukurydza z puszki
- 1 szt. jajko
- 40 ml płynne białko jaj
- 50 g mąka u mnie pół na pół ryżowa i żytnia razowa
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- przyprawy u mnie: pieprz, sól himalajska, czosnek niedźwiedzi, bazylia, koper, lubczyk, papryka wędzona
Dodatki:
- 3 szt. suszone pomidory
- 1 łyżka kukurydza
- 4 plasterki ser mozzarella
Tosty kukurydziane
Takich tostów jeszcze nie próbowaliście 🥰 Ślinka cieknie od samego patrzenia 😋 Koniecznie musicie je wypróbować jeszcze dziś!
Składniki
- 4 łyżki kukurydza z puszki
- 1 szt. jajko
- 40 ml płynne białko jaj
- 50 g mąka u mnie pół na pół ryżowa i żytnia razowa
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- przyprawy u mnie: pieprz, sól himalajska, czosnek niedźwiedzi, bazylia, koper, lubczyk, papryka wędzona
Dodatki:
- 3 szt. suszone pomidory
- 1 łyżka kukurydza
- 4 plasterki ser mozzarella
Sposób przygotowania
- Do malaksera lub miski wrzucamy kukurydzę (nabierałam łyżką z puszki, niby odlewałam wodę, ale jak będzie trochę zalewy, to no problem ☺️), jajko, białko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
- Blendujemy w taki sposób, aby wyszła w miarę gładka masa.
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory suszone i łyżkę kukurydzy. Mieszamy.
- Formę na sandwiche smarujemy olejem kokosowym z góry i z dołu, żeby tosty się nie przykleiły.
- Nakładamy trochę masy, wciskamy plaster mozzarelli i przykrywamy kolejną warstwą masy. Jest dosyć gęsta, więc rozprowadźcie ją po całej formie.
- Pieczemy, aż z wierzchu się przyrumienią ☺️ Są całkiem chrupiące ♥️ miękkie w środku i bardzo aromatyczne.
- Kukurydza daje fajny posmak. Sycą 👌 wyszły mi 2 tosty czyli 4 trójkąty. Z keczupem Babci - miazga 😻
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 66.2kcalWęglowodany: 6.8gBiałko: 2.4gTłuszcze: 3.2gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!