Tosty kukurydziane

Składniki:

  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • jajko
  • 40ml płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 50g mąki (u mnie pół na pół ryżowa i żytnia razowa)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 suszone pomidory i łyżka kukurydzy
  • 4 plasterki mozzarelli
  • przyprawy, u mnie: pieprz, sól himalajska, czosnek niedźwiedzi, bazylia, koper, lubczyk, papryka wędzona

Do malaksera lub miski wrzucamy kukurydzę (nabierałam łyżką z puszki, niby odlewałam wodę, ale jak będzie trochę zalewy, to no problem ☺️), jajko, białko, mąkę, pdp i przyprawy.

Blendujemy tak żeby wyszła w miarę gładka masa. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory suszone i łyżkę kukurydzy. Mieszamy.

Formę na sandwiche smarujemy olejem koko z góry i z dołu żeby tosty się nie przykleiły, nakładamy trochę masy, wciskamy plaster mozzarelli i przykrywamy kolejną warstwą masy. Jest dosyć gęsta, więc rozprowadźcie ją po całej formie.

Pieczemy aż z wierzchu się przyrumienią ☺️ są całkiem chrupiące ♥️ miękkie w środku i bardzo aromatyczne. Kukurydza daje fajny posmak. Sycą 👌 wyszły mi 2 tosty czyli 4 trójkąty. Z keczupem Babci – miazga 😻

 

PRZEPIS: li.miniqueee

https://www.instagram.com/p/BaLwd7ND5kD/?igshid=orue4m3uflu2