Składniki
- 4 kromki chleb tostowy graham
- 80 ml płynne białko jaj
- 40 ml mleko bez laktozy
- 1 szczypta cynamon
- 140 g serek waniliowy
- 10 g masło orzechowe
- 100 g czereśnie
- słodzidło wg uznania
- aromat migdałowy, wg uznania
Tosty francuskie na słodko
Z czym kojarzą się nam tosty francuskie? Z dzieciństwem 😍 I dziś dowiecie się, jak je przygotować w wersji na słodko ❤️
Składniki
- 4 kromki chleb tostowy graham
- 80 ml płynne białko jaj
- 40 ml mleko bez laktozy
- 1 szczypta cynamon
- 140 g serek waniliowy
- 10 g masło orzechowe
- 100 g czereśnie
- słodzidło wg uznania
- aromat migdałowy, wg uznania
Sposób przygotowania
- Białka jaj mieszamy z mlekiem, cynamonem, aromatem i rozkruszonym słodzikiem.
- Maczamy chleb, aż nasiąknie i smażymy na suchej patelni.
- Wszystko na małym ogniu, aż chleb będzie chrupiący.
- Wykładamy na talerz i smarujemy serkiem.
- Masło rozpuszczamy w 15 ml wody i polewamy tosty.
- Posypujemy czereśniami.
- Najlepsze w tym przepisie jest to, że możemy manewrować ilością tostów oraz smakiem masy (np. dodać kakao, przyprawę do piernika), smarowidlem (można dać skyr, dżem, krem czekoladowy) i owocami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 304.9kcalWęglowodany: 43.6gBiałko: 13.6gTłuszcze: 8.7gBłonnik: 4.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!