Składniki
Biszkopt:
- 240 g płynne białko jaj
- 40 g miks do wypieków bezglutenowy
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 2 łyżki erytrytol
Krem orzechowy:
- 250 g ricotta
- 100 g jogurt naturalny typu skyr
- 40 g masło orzechowe
- 2 łyżki erytrytol
- 60 ml woda gorąca
- 3 łyżeczki żelatyna
Brzegi:
- 150 g skyr naturalny
- 10 g masło orzechowe
- 2 łyżeczki erytrytol
Tort orzechowy
@misia.sniegocka dzieli się z nami swoim przepisem na pyszny domowy tort orzechowy. Delikatny biszkopt na bazie płynnych białek jaj, połączony z kremem orzechowym, tworzy idealną harmonię smaków. To doskonały wybór na rodzinne uroczystości czy po prostu jako słodki deser do kawy. Przygotowanie tego tortu to świetna okazja, by cieszyć się wspólnym pieczeniem i później, degustacją tej wyjątkowej słodkości.
Składniki
Biszkopt:
- 240 g płynne białko jaj
- 40 g miks do wypieków bezglutenowy
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 2 łyżki erytrytol
Krem orzechowy:
- 250 g ricotta
- 100 g jogurt naturalny typu skyr
- 40 g masło orzechowe
- 2 łyżki erytrytol
- 60 ml woda gorąca
- 3 łyżeczki żelatyna
Brzegi:
- 150 g skyr naturalny
- 10 g masło orzechowe
- 2 łyżeczki erytrytol
Sposób przygotowania
- Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj erytrol oraz mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszaj tylko do połączenia składników
- Przelej masę do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 180°C przez 25 minut, po wystudzeniu przeciąć wzdłuż na pół
- Masa orzechowa: ricottę, skyr, erytrol oraz masło orzechowe zmiksuj, żelatynę rozpuszcz w gorącej wodzie, wymieszaj z masą
- Wyłóż 2/3 masy na jedną połowę biszkoptu, przykryj drugą częścią, resztę masy wyłóż na wierzch
- Brzegi: składniki na wierzch ciasta wymieszaj, posmaruj ciasto i chłodź w lodówce. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 122kcalWęglowodany: 7.7gBiałko: 9.1gTłuszcze: 6.8gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!