Przepis od: @marulka_gotuje
8

Składniki

Beza:

Krem:

Dodatki:

Tort bezowy z sezonowymi owocami

Ten genialny tort sprawdzi się jako pyszny deser podczas każdej okazji ❤️ Od samego patrzenia robimy się głodni 🍰🥰
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie:: 2 godz. 30 min.
Czas całkowity: 3 godz.
8

Składniki

Beza:

Krem:

Dodatki:

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli.
  • Kiedy mamy już sztywną pianę, dodajemy po jednej łyżce cukru i miksujemy do rozpuszczenia.
  • Cały proceder trwa do wykorzystania całego słodzidła, na koniec dodać sok z cytryny i mąkę, po czym zmiksować.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza.
  • Dwie blachy wykładamy papierem, przekładamy pianę z białka u mnie to średnica 26 cm.
  • Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Suszyć ok. 2,5 godziny.
  • Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam bezy na całą noc w środku.
  • Krem to śmietana 30% i mascarpone, do tego owoce sezonowe.
  • Całość delikatna, wygląda pięknie i jestem z siebie bardzo dumna bo z bezą nigdy mi nie było po drodze a tu proszę jest, udała się 😀😉.

Wartości odżywcze

Kalorie: 328.1kcalWęglowodany: 34.4gBiałko: 5.5gTłuszcze: 19.8gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!