Składniki
Beza:
- 240 g płynne białko jaj
- 1,5 szklanki cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 g śmietana 30%
- 150 g mascarpone
Dodatki:
- owoce sezonowe do dekoracji
Tort bezowy z sezonowymi owocami
Ten genialny tort sprawdzi się jako pyszny deser podczas każdej okazji ❤️ Od samego patrzenia robimy się głodni 🍰🥰
Składniki
Beza:
- 240 g płynne białko jaj
- 1,5 szklanki cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 g śmietana 30%
- 150 g mascarpone
Dodatki:
- owoce sezonowe do dekoracji
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy ze szczyptą soli.
- Kiedy mamy już sztywną pianę, dodajemy po jednej łyżce cukru i miksujemy do rozpuszczenia.
- Cały proceder trwa do wykorzystania całego słodzidła, na koniec dodać sok z cytryny i mąkę, po czym zmiksować.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza.
- Dwie blachy wykładamy papierem, przekładamy pianę z białka u mnie to średnica 26 cm.
- Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Suszyć ok. 2,5 godziny.
- Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam bezy na całą noc w środku.
- Krem to śmietana 30% i mascarpone, do tego owoce sezonowe.
- Całość delikatna, wygląda pięknie i jestem z siebie bardzo dumna bo z bezą nigdy mi nie było po drodze a tu proszę jest, udała się 😀😉.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 328.1kcalWęglowodany: 34.4gBiałko: 5.5gTłuszcze: 19.8gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!