Przepis od: @slodka.sliwka
8

Składniki

Bezy:

Krem pistacjowy:

Tort bezowy z kremem pistacjowym

Ten genialny tort składa się z chrupiących bez, pysznego kremu pistacjowego i świeżych owoców 🥰 Po prostu idealna kombinacja smakowa ❤️
Przygotowanie: 30 minutes
Pieczenie: 2 hours 5 minutes
Czas całkowity: 2 hours 35 minutes
8

Składniki

Bezy:

Krem pistacjowy:

Sposób przygotowania

Blaty bezowe:

  • Odrysowujemy dwa koła o średnicy 18 cm na papierze do pieczenia.
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  • Białka wlewamy do miski (najlepiej żeby była metalowa), dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać na niskich obrotach - do uzyskania lekkiej piany bez płynnego białka.
  • Dodajemy łyżkę cukru i zwiększamy obroty na średnie.
  • Po dodaniu całego cukru, zwiększamy obroty na maxa i miksujemy min. 6 minut - do czasu aż nie będzie drobinek cukru.
  • Za pomocą ozdobnej tylki wyciskamy dwa blaty bezowe.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
  • Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 2 godziny.
  • Zostawiamy w zamkniętym piekarniku na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krem pistacjowy:

  • Pistacje blendujemy na pastę.
  • Do misy miksera wkładamy schłodzoną śmietanę, mascarpone, zmielone pistacje i cukier puder.
  • Wszystko ubijamy najpierw na wolnych obrotach, potem na średnich i na koniec na największych do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Przekładamy kremem blaty pistacjowe i dekorujemy w dowolny sposób.
  • Smacznego i zachęcam do wypróbowania białek od farma białka.
    Zalety białek od @farmabialka.pl
    🍓Bez dodatków i konserwantów
    🍓Pasteryzowane, wolne od salomonelli
    🍓Do spożycia na surowo, jak i po obróbce termicznej
    🍓Bogate w aminokwasy egzogenne
    🍓Niskokaloryczne źródło białka
    🍓Łatwe użycie bez pękających skorupek

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 336.1kcalWęglowodany: 28gBiałko: 4.1gTłuszcze: 24.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.