Składniki
Bezy:
- 140 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
Krem pistacjowy:
- 500 ml śmietana 36%
- 250 g mascarpone
- 80 g pistacje bez skorupek
- 4 łyżki cukier puder
Tort bezowy z kremem pistacjowym
Ten genialny tort składa się z chrupiących bez, pysznego kremu pistacjowego i świeżych owoców 🥰 Po prostu idealna kombinacja smakowa ❤️
Składniki
Bezy:
- 140 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
Krem pistacjowy:
- 500 ml śmietana 36%
- 250 g mascarpone
- 80 g pistacje bez skorupek
- 4 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania
Blaty bezowe:
- Odrysowujemy dwa koła o średnicy 18 cm na papierze do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Białka wlewamy do miski (najlepiej żeby była metalowa), dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać na niskich obrotach - do uzyskania lekkiej piany bez płynnego białka.
- Dodajemy łyżkę cukru i zwiększamy obroty na średnie.
- Po dodaniu całego cukru, zwiększamy obroty na maxa i miksujemy min. 6 minut - do czasu aż nie będzie drobinek cukru.
- Za pomocą ozdobnej tylki wyciskamy dwa blaty bezowe.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 2 godziny.
- Zostawiamy w zamkniętym piekarniku na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krem pistacjowy:
- Pistacje blendujemy na pastę.
- Do misy miksera wkładamy schłodzoną śmietanę, mascarpone, zmielone pistacje i cukier puder.
- Wszystko ubijamy najpierw na wolnych obrotach, potem na średnich i na koniec na największych do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Przekładamy kremem blaty pistacjowe i dekorujemy w dowolny sposób.
- Smacznego i zachęcam do wypróbowania białek od farma białka. Zalety białek od @farmabialka.pl🍓Bez dodatków i konserwantów🍓Pasteryzowane, wolne od salomonelli🍓Do spożycia na surowo, jak i po obróbce termicznej🍓Bogate w aminokwasy egzogenne🍓Niskokaloryczne źródło białka🍓Łatwe użycie bez pękających skorupek
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 336.1kcalWęglowodany: 28gBiałko: 4.1gTłuszcze: 24.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!