Przepis od: @slodkosci_blog
8

Składniki

Bezy:

Krem:

Dodatki:

Tort bezowy z kremem amaretto

Takiemu deserowi nie odmówi nawet największy niejadek ❤️ Jeszcze dziś to przepyszne arcydzieło na słodko może pojawić się również na Waszych stołach 😋👍
Przygotowanie: 45 min.
Pieczenie: 3 godz.
Czas całkowity: 3 godz. 45 min.
8

Składniki

Bezy:

Krem:

Dodatki:

Sposób przygotowania

Bezy:

  • Białka ubić ze szczyptą soli.
  • Następnie dodawać stopniowo cukier - łyżka po łyżce.
  • Gdy masa będzie lśniąca i bardzo gęsta, dodać ocet i zmiksować.
  • Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
  • Gotową mieszankę włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym uformować dwa blaty bezowe o średnicy 23 cm.
  • Tak przygotowane bezy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza i zmniejszyć temperaturę do 100 stopni.
  • Następnie suszyć je ok. 3 godzin.

Krem:

  • Śmietankę ubić na sztywno.
  • Dodać cukier puder, śmietan-fix i serek.
  • Miksować do powstania gładkiej masy.
  • Na koniec dodać likier i dokładnie zmiksować.
  • Blaty przełożyć kremem.
  • Tort ozdobić wiórkami czekolady.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 381.3kcalWęglowodany: 32.4gBiałko: 5.7gTłuszcze: 25.6gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.