Składniki
Bezy:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 łyżeczka ocet
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 50 ml likier amaretto lub inny
- 2 szt. śmietan-fix
Dodatki:
- czekolada wg uznania
Tort bezowy z kremem amaretto
Takiemu deserowi nie odmówi nawet największy niejadek ❤️ Jeszcze dziś to przepyszne arcydzieło na słodko może pojawić się również na Waszych stołach 😋👍
Składniki
Bezy:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 łyżeczka ocet
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 50 ml likier amaretto lub inny
- 2 szt. śmietan-fix
Dodatki:
- czekolada wg uznania
Sposób przygotowania
Bezy:
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- Następnie dodawać stopniowo cukier - łyżka po łyżce.
- Gdy masa będzie lśniąca i bardzo gęsta, dodać ocet i zmiksować.
- Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
- Gotową mieszankę włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym uformować dwa blaty bezowe o średnicy 23 cm.
- Tak przygotowane bezy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza i zmniejszyć temperaturę do 100 stopni.
- Następnie suszyć je ok. 3 godzin.
Krem:
- Śmietankę ubić na sztywno.
- Dodać cukier puder, śmietan-fix i serek.
- Miksować do powstania gładkiej masy.
- Na koniec dodać likier i dokładnie zmiksować.
- Blaty przełożyć kremem.
- Tort ozdobić wiórkami czekolady.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 381.3kcalWęglowodany: 32.4gBiałko: 5.7gTłuszcze: 25.6gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!