Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka ocet
- 500 ml śmietanka 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
- 250 g masa kajmakowa
- 100 g orzechy pekan
- 8 szt. daktyle suszone bez pestek
- orzechy pekan do dekoracji
- toffifee do dekoracji
- kakao ciemne do oprószenia bezy
Tort bezowy Dacquoise
Przygotuj na niedzielny deser niezwykłą niespodziankę dla swoich bliskich – tort bezowy Dacquoise, który zachwyci każdego. Dzięki przepisowi od @slodkoslodka83, stworzysz prawdziwy kulinarny majstersztyk.
Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka ocet
- 500 ml śmietanka 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
- 250 g masa kajmakowa
- 100 g orzechy pekan
- 8 szt. daktyle suszone bez pestek
- orzechy pekan do dekoracji
- toffifee do dekoracji
- kakao ciemne do oprószenia bezy
Sposób przygotowania
- Blachy wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim okręgi.
- Ubij białka ze szczyptą soli, po 3 minutach dodawaj stopniowo cukier.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, mieszaj do połączenia.
- Pianę podziel na dwie części, wyłóż na odrysowane okręgi, wyrównaj.
- Piecz w 150°C przez 5 minut, potem zmniejsz do 110°C, susz 2 godziny.
- Mascarpone wymieszaj z kajmakiem, dodaj posiekane orzechy i daktyle.
- Ubij śmietankę, partiami dodawaj do serka z kajmakiem, mieszaj.
- Wyłóż blat bezowy, na nim krem, przykryj drugim blatem.
- Dekoruj tort orzechami, toffifee, oprósz kakao.
- Chłódź w lodówce godzinę przed podaniem. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 4606.4kcalWęglowodany: 286.9gBłonnik: 10.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!