Składniki
- 125 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 szt. żółtko
- 2 łyżki mąka ryżowa
- 2 łyżki mleko
- frużelina wiśniowa do dekoracji
Torcik omletowy z wiśniami
Dziś mamy dla Was wyjątkową propozycję od genialnego @grafen67_kitchen – torcik omletowy z dodatkiem wiśni. 😘😘😘 To wyjątkowy pomysł na słodkie śniadanie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników oryginalnych połączeń smakowych. Tego po prostu nie możecie przegapić! 😍😍😍
Składniki
- 125 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 szt. żółtko
- 2 łyżki mąka ryżowa
- 2 łyżki mleko
- frużelina wiśniowa do dekoracji
Sposób przygotowania
- Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
- W drugiej misce ucieraj masę, łącząc ze sobą: żółtko, mąkę ryżową oraz mleko.
- Powstałą mieszankę przekładaj na rozgrzaną patelnię i smaż omlety, najlepiej na maśle klarowanym.
- Jeśli używasz prostokątnej patelni, możesz zrobić dwa omlety, jeśli okrągłą – również to możliwe. Po usmażeniu omlety przekładaj ulubioną masą, np. frużeliną wiśniową, i serwuj. Smacznego! 👌😋😋😋😋
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 16.8kcalWęglowodany: 1.1gBiałko: 1.5gTłuszcze: 0.7gBłonnik: 0.03g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!