Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 250 g cukier drobny do wypieków
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Bita śmietana z mascarpone:
- 800 ml śmietana 30%
- 500 g mascarpone
- 1 łyżka cukier puder
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Torcik bezowy z owocami
Pyszny torcik domowej roboty na bazie chrupiących bez to prawdziwe niebo w gębie 🥰 Każdy kto go skosztuje, zakocha się w nim bez pamięci ❤️
Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 250 g cukier drobny do wypieków
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Bita śmietana z mascarpone:
- 800 ml śmietana 30%
- 500 g mascarpone
- 1 łyżka cukier puder
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Sposób przygotowania
Bezy:
- Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.
- Po chwili zacząć dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru.
- Cukier musi się rozpuścić, zanim dodacie kolejną łyżkę.
- Kiedy piana już będzie sztywna i lśniąca, należy zmniejszyć obroty miksera i dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
- Blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Odrysować okrąg na każdej z nich o średnicy ok. 22 cm ( u mnie był to talerz głęboki).
- Masę podzielić na 2 części i wyłożyć na każdy okrąg, wyrównując.
- Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza z termoobiegiem, a po 2 minutach zmniejszyć do 80 stopni Celsjusza.
- Suszyć bezę ok. 140 minut.
- Jeśli po tym czasie czujecie, że jest wilgotna to zostawcie jeszcze na jakieś 10-15 minut.
- Musicie wyczuć swój piekarnik, jeśli chodzi o bezę.
Bita śmietana z mascarpone:
- Schłodzoną śmietankę wlać do wysokiej miski.
- Chwilę miksować, dodać cukier puder i nadal miksować.
- Następnie dodać serek mascarpone. Miksować na niższych obrotach aż masa zgęstnieje.
- Na koniec dodać sok z cytryny.
- Gotową śmietanę przełożyć do worka cukierniczego (połowę śmietany na 1 blat bezowy) następnie przykryć drugim blatem bezowym.
- Udekorować śmietaną i ulubionymi owocami.
- Chłodzić minimum przez godzinę w lodówce.
- Bon appetit 🤗💕🙌
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 719.3kcalWęglowodany: 28.3gBiałko: 9.3gTłuszcze: 64.6gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!