Przepis od: @bonappetit_paulla
8

Składniki

Bita śmietana z mascarpone:

Torcik bezowy z owocami

Pyszny torcik domowej roboty na bazie chrupiących bez to prawdziwe niebo w gębie 🥰 Każdy kto go skosztuje, zakocha się w nim bez pamięci ❤️
Przygotowanie: 30 minutes
Pieczenie: 1 hour 20 minutes
Czas całkowity: 1 hour 50 minutes
8

Składniki

Bita śmietana z mascarpone:

Sposób przygotowania

Bezy:

  • Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.
  • Po chwili zacząć dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru.
  • Cukier musi się rozpuścić, zanim dodacie kolejną łyżkę.
  • Kiedy piana już będzie sztywna i lśniąca, należy zmniejszyć obroty miksera i dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Odrysować okrąg na każdej z nich o średnicy ok. 22 cm ( u mnie był to talerz głęboki).
  • Masę podzielić na 2 części i wyłożyć na każdy okrąg, wyrównując.
  • Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza z termoobiegiem, a po 2 minutach zmniejszyć do 80 stopni Celsjusza.
  • Suszyć bezę ok. 140 minut.
  • Jeśli po tym czasie czujecie, że jest wilgotna to zostawcie jeszcze na jakieś 10-15 minut.
  • Musicie wyczuć swój piekarnik, jeśli chodzi o bezę.

Bita śmietana z mascarpone:

  • Schłodzoną śmietankę wlać do wysokiej miski.
  • Chwilę miksować, dodać cukier puder i nadal miksować.
  • Następnie dodać serek mascarpone. Miksować na niższych obrotach aż masa zgęstnieje.
  • Na koniec dodać sok z cytryny.
  • Gotową śmietanę przełożyć do worka cukierniczego (połowę śmietany na 1 blat bezowy) następnie przykryć drugim blatem bezowym.
  • Udekorować śmietaną i ulubionymi owocami.
  • Chłodzić minimum przez godzinę w lodówce.
  • Bon appetit 🤗💕🙌

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 719.3kcalWęglowodany: 28.3gBiałko: 9.3gTłuszcze: 64.6gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.