Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
Krem:
- 250 g mascarpone
- 400 g śmietanka 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
Torcik bezowy z kremem i frużeliną
Szukacie pomysłu na idealny tort? Z tym przepisem przygotujecie go jeszcze dziś! I to w jakim stylu 🥰🍰
Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
Krem:
- 250 g mascarpone
- 400 g śmietanka 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
Sposób przygotowania
Blaty bezowe:
- Białka ubić.
- Następnie dodawać stopniowo cukier - łyżka po łyżce.
- Dodawać kolejną łyżkę, gdy pierwsza się rozpuści.
- Na koniec dodać sok z cytryny i skrobię.
- Wymieszać delikatnie.
- Gotową pianę przełożyć na papier do pieczenia, dzieląc ją na dwa blaty bezowe.
- Początkowo piec je przez 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Następnie obniżyć temperaturę do 130 stopni Celsjusza i suszyć bezy jeszcze przez 1,5 godziny.
- Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
- Serek, śmietanę i fixy ubić na sztywno.
- Następnie przełożyć nim blaty bezowe.
- Deser udekorować frużeliną oraz świeżymi owocami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 423.6kcalWęglowodany: 30.3gBiałko: 5.7gTłuszcze: 32.1gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!