Przepis od: @cooking_by_b.s
8

Składniki

Blaty bezowe:

Krem mascarpone:

Dodatki:

Torcik bezowy domowej roboty

Oto prawdziwe arcydzieło sztuki w jadalnym wydaniu ❤️ Jeszcze dziś może pojawić się również na Waszych stołach 😋
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godzina 30 min.
Czas całkowity: 2 godz.
8

Składniki

Blaty bezowe:

Krem mascarpone:

Dodatki:

Sposób przygotowania

Blaty bezowe:

  • Białka w temperaturze pokojowej ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Stopniowo - łyżka po łyżce - dodaję cukier.
  • Piana powinna zrobić się gęsta i ciężka.
  • Pod koniec ubijania dodaję mąkę oraz sok z cytryny.
  • Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
  • Na dużej blaszce (lub dwóch mniejszych) układam papier do pieczenia i rysuje dwa okręgi o średnicy 20 cm.
  • Pianę dzielę na dwie części, formuję z niej blaty bezowe i wkładam do piernika.
  • Od razu zmniejszam temperaturę do 100 stopni Celsjusza.
  • W ten sposób suszę je ok. 90 min.
  • Po tym czasie zostawiam w wyłączonym już piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Krem mascarpone:

  • Śmietanę ubijam na sztywno.
  • Następnie dodaję mascarpone i razem miksuje jeszcze przez 2 minuty.
  • Na koniec dodaję cukier puder.
  • 2/3 kremu wykładam na pierwszy blat bezowy, dodaję sezonowe owoce, lekko je dociskając (uwaga, bezę bardzo łatwo złamać).
  • Przykrywam drugim blatem, a wierzch smaruję pozostałym kremem.
  • Na koniec układam dużą ilość owoców.
  • Całość warto wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 432kcalWęglowodany: 30.4gBiałko: 7.4gTłuszcze: 32.2gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.