Składniki
Blaty bezowe:
- 280 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
- kilka kropel sok z cytryny
Krem mascarpone:
- 400 g śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- śmietan-fix opcjonalnie
Dodatki:
- owoce świeże
Torcik bezowy domowej roboty
Oto prawdziwe arcydzieło sztuki w jadalnym wydaniu ❤️ Jeszcze dziś może pojawić się również na Waszych stołach 😋
Składniki
Blaty bezowe:
- 280 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
- kilka kropel sok z cytryny
Krem mascarpone:
- 400 g śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- śmietan-fix opcjonalnie
Dodatki:
- owoce świeże
Sposób przygotowania
Blaty bezowe:
- Białka w temperaturze pokojowej ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo - łyżka po łyżce - dodaję cukier.
- Piana powinna zrobić się gęsta i ciężka.
- Pod koniec ubijania dodaję mąkę oraz sok z cytryny.
- Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
- Na dużej blaszce (lub dwóch mniejszych) układam papier do pieczenia i rysuje dwa okręgi o średnicy 20 cm.
- Pianę dzielę na dwie części, formuję z niej blaty bezowe i wkładam do piernika.
- Od razu zmniejszam temperaturę do 100 stopni Celsjusza.
- W ten sposób suszę je ok. 90 min.
- Po tym czasie zostawiam w wyłączonym już piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krem mascarpone:
- Śmietanę ubijam na sztywno.
- Następnie dodaję mascarpone i razem miksuje jeszcze przez 2 minuty.
- Na koniec dodaję cukier puder.
- 2/3 kremu wykładam na pierwszy blat bezowy, dodaję sezonowe owoce, lekko je dociskając (uwaga, bezę bardzo łatwo złamać).
- Przykrywam drugim blatem, a wierzch smaruję pozostałym kremem.
- Na koniec układam dużą ilość owoców.
- Całość warto wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 432kcalWęglowodany: 30.4gBiałko: 7.4gTłuszcze: 32.2gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!