Składniki
- 105 g płynne białko jaj
- 150 g erytrytol (ja dałam 50 g klasycznego cukru bo nie lubię wypieków w pełni na erytrytolu 😅)
- 200 g skyr (można zamienić na serek grecki light lub wymieszać z jakimś kremowym serkiem, żeby śmietankowy smak był jeszcze „głębszy”)
- 30 g śnieżka do ubijana
- 30 ml mleko
- 80 g kajmak (u mnie słony karmel)
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 90 g banan
- 1 kostka czekolada
- słodzidło wg uznania
Torcik bezowy BANOFFE
Ten przepyszny torcik bezowy to prawdziwe arcydzieło kulinarne 🥰 Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem 😘
Składniki
- 105 g płynne białko jaj
- 150 g erytrytol (ja dałam 50 g klasycznego cukru bo nie lubię wypieków w pełni na erytrytolu 😅)
- 200 g skyr (można zamienić na serek grecki light lub wymieszać z jakimś kremowym serkiem, żeby śmietankowy smak był jeszcze „głębszy”)
- 30 g śnieżka do ubijana
- 30 ml mleko
- 80 g kajmak (u mnie słony karmel)
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 90 g banan
- 1 kostka czekolada
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
- 3 białka jaja ubić, po czym stopniowo dodawać erytrytol, aż powstanie nam lśniąca masa.
- Dodać trochę soku z cytryny, łyżeczkę skrobi i zmiksować króciutko.
- Wyłożyć na blaszkę, formując dwa mniej więcej takie same koła.
- Temperaturę zmniejszyć do 120 stopni Celsjusza i włożyć bezy do piekarnika. Teraz niech się suszą ok. 90 minut.
- Śnieżkę ubić w mleku, dodać skyr i słodkości do smaku. ❤️
- Następnie schłodzić w lodówce.
- Na jedną wystudzoną bezę nałożyć masę kajmakową, pokrojonego banana i masę śmietankową.
- Zetrzeć na masę czekoladę i przykryć drugą bezą. Gotowe.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 142kcalWęglowodany: 18.3gBiałko: 6.6gTłuszcze: 5.6gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!