Tarta z lemon curd i bezą szwajcarską
Odkryj słodki sekret idealnego deseru na niedzielę z przepisem od @alemislodko. Ta tarta z lemon curd i bezą szwajcarską to połączenie kwaśnego smaku cytryny z delikatną, słodką bezą. Niebo w gębie!
Sposób przygotowania
Spód
- Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na desce aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto chwilę powygniatać aby stoało się bardziej elastyczne, następnie rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy nim dno oraz boki formy, odklejamy papier. Odcinamy nadmiar ciasta (jeśli użyliśmy mniejszej formy to może nam zostać więcej ciasta). Formę wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
- Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie.
Beza
- Białko i cukier umieść w misce
- miskę postaw na garnku z gotującą się wodą
- mieszaj do rozpuszczenia cukru
- Mieszankę ubijaj ok. 5-10 minut, aż beza stanie się ciągnąca i błyszcząca
- Przenieś gotową bezę do rękawa cukierniczego
- Szprycuj według uznania
- Na koniec opal bezę palnikiem kuchennym dla dodania charakteru
- Podawaj i ciesz się wyjątkowym smakiem.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1630.4kcalWęglowodany: 318.5gBiałko: 41.8gTłuszcze: 26.1gBłonnik: 8.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!