Składniki
Ciasto:
- 200 g mąka pszenna
- 100 g masło twarde, posiekane
- 1 szt. jajko
Nadzienie:
- 1/2 słoiczka dżem (truskawowo-porzeczkowy)
- 700 g rabarbar
- 300 g truskawki
- 100 g borówki (lub inne owoce)
- 1 łyżka cukier wanilinowy
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 2 łyżki cukier
- 1/2 łyżki mąka
Tarta owocowa z pianką bezową
@dietetycznamisja zachęca do przygotowania smakowitej tarty owocowej z pianką bezową, idealnej na sezonowe słodkości. Połączenie chrupiącego ciasta, słodkiego nadzienia z owoców i lekkiej bezy sprawia, że jest to doskonały deser dla każdego. Ta tarta to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zrobienie wrażenia na rodzinie czy przyjaciołach.
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąka pszenna
- 100 g masło twarde, posiekane
- 1 szt. jajko
Nadzienie:
- 1/2 słoiczka dżem (truskawowo-porzeczkowy)
- 700 g rabarbar
- 300 g truskawki
- 100 g borówki (lub inne owoce)
- 1 łyżka cukier wanilinowy
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 2 łyżki cukier
- 1/2 łyżki mąka
Sposób przygotowania
- Zagnieć ciasto i wyklej formę
- Podpiekaj 10 minut w 200°C
- Mieszaj składniki nadzienia i wykładaj na ciasto
- Podpiekaj kolejne 10 minut w 180°C z termoobiegiem
- Ubić składniki bezy, wyłożyć na ciasto
- Piec 20 minut w 170°C z termoobiegiem, zostaw w piekarniku do przestygnięcia. To przepis na niezapomniany deser, który zachwyci każdego.
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 276.2kcalWęglowodany: 58.7gBiałko: 6.1gTłuszcze: 0.9gBłonnik: 5.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!