Składniki
- 245 g płynne białko jaj
- 140 g cukier (zamiennie ksylitol)
- 140 g mąka
- 70 g masło roztopione
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- sok z cytryny wg uznania, (zamiennie aromat)
- skórka z cytryny starta, opcjonalnie
Szybki chlebek proteinowy z dodatkiem cytryny
Czy w zaciszu własnego domu można przygotować pyszny chlebek? Jak najbardziej tak! 🥰 A oto najlepszy dowód 🍞
Składniki
- 245 g płynne białko jaj
- 140 g cukier (zamiennie ksylitol)
- 140 g mąka
- 70 g masło roztopione
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- sok z cytryny wg uznania, (zamiennie aromat)
- skórka z cytryny starta, opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy z cukrem na sztywno.
- Dodajemy schłodzone i roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny.
- Ponownie miksujemy na gładką masę.
- Wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy skórką z cytryny.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, po czym pieczemy przez 30 minut.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 983.7kcalWęglowodany: 180.4gBiałko: 40.4gTłuszcze: 13.5gBłonnik: 4.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!