Szybka tortilla dyniowa

Przepis na dwie tortille:

  • 80gr upieczonej dyni z dużą ilością cynamonu (1 łyżka)
  • 80gr płynnego  białka jaj @farmabialka.pl
  • 20gr mąki jaglanej
  • Sól, pieprz, oregano

Nadzienie:

  • 50gr chudego twarogu
  • 50gr niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 2 plastry szynki z piersi kurczaka
  • Pół pomidora 🍅
  • Ulubiona mieszanka sałat.

Upieczoną dynie (20min, 200°C) rozgnieć widelcem, dodaj białko, a następnie całość zblenduj. Gdy masa będzie gładka i jednorodna dodaj 20 gr mąki jaglanej, przyprawy i wszystko wymieszaj łopatką.

Lekko naoliw patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu i rozprowadź cienką, ale równomierną wartswę masy tortillowej na całej patelni (gęstość mieszanki może się zmieniać w zależności od dyni – jeśli się nie rozprowadza, trzeba dodać 10 ml wody). Smaż z obu stron – obróć kiedy obrzeża delikatnie zaczną się podnosić.
Rozgnieć twaróg wraz jogurtem, dodaj szynkę, pomidora i mieszankę sałat. Następnie zawiń w tortille.

Makro:
258 kcal, 2gr tłuszczu, 26,8gr węglowodany, 33gr białka

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CInhl9qlo7s/