Składniki
- 1 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 20 g mąka orkiszowa
- 100 g szpinak świeży lub mrożony
- 30 g szynka
- 1/3 szt. cebula
- 1/2 szt. papryka
- przyprawy ulubione, wg uznania
Szpinakowy omlet na słono
Pomysłów na śniadanie nigdy za wiele 🥰 Oto kolejna ciekawa propozycja z wykorzystaniem szpinaku ❤️
Składniki
- 1 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 20 g mąka orkiszowa
- 100 g szpinak świeży lub mrożony
- 30 g szynka
- 1/3 szt. cebula
- 1/2 szt. papryka
- przyprawy ulubione, wg uznania
Sposób przygotowania
- Jajko blendujemy ze szpinakiem.
- Następnie mieszamy z mąką i doprawiamy według uznania!
- Białka ubijamy na sztywna pianę! Dzięki temu budujemy objętość naszego omleta - osobiście lubię mieć dużo na talerzu 😂
- Dodajemy białka do naszej masy i delikatnie mieszamy.
- Całość smażymy na natłuszczonej i rozgrzanej patelni pod przykryciem na średnim ogniu (u mnie olej w spray’u) 🍳
- Lekko ściętego omleta posypujemy drobno posiekaną papryką, cebulką i szynką.
- I zapiekamy ponownie 😋
- Kiedy omlet będzie już „sztywny”, obracamy na druga stronę, a następnie podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami! 🥖🍅
- Rzadko kiedy u mnie gościły takie białkowe omlety, bo nie lubię marnować produktów - nawet żółtek!🥚 Dlatego takie płynne białka jaj to dla mnie spoko opcją 😃
- MOŻNA SIĘ NAJEŚĆ! 💚
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 243.3kcalWęglowodany: 33.6gBiałko: 12.1gTłuszcze: 6.4gBłonnik: 3.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!