Składniki
- 55 g płynne białko jaj
- 50 g jogurt naturalny
- 20 ml woda gazowana
- 30 g szpinak
- 30 g mąka pszenna typ 500
- 15 g skrobia ziemniaczana (zamiennie budyń)
- 10 g mąka ryżowa
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
- aromat wg uznania (o smaku wafelków)
- olej do wysmarowania gofrownicy
Szpinakowe gofry w stylu tropikalnym
Szukacie pomysłów na smaczne śniadanie? Mamy kolejną ciekawą propozycję, której nie możecie przegapić 😍
Składniki
- 55 g płynne białko jaj
- 50 g jogurt naturalny
- 20 ml woda gazowana
- 30 g szpinak
- 30 g mąka pszenna typ 500
- 15 g skrobia ziemniaczana (zamiennie budyń)
- 10 g mąka ryżowa
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
- aromat wg uznania (o smaku wafelków)
- olej do wysmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania
- Szpinak miksujemy z jogurtem, wodą i aromatem.
- Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i porządnie mieszamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
- Do nagrzanej gofrownicy wylewamy naszą gofrową masę i pieczemy do uzyskania chrupkości ( czas zależy od mocy waszego urządzenia – u mnie jest to ok. 10 min).
- Wyciągamy gofry i studzimy na kratce, aby nie zawilgły i nie stały się podeszwą 😁👟
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 89.9kcalWęglowodany: 15.7gBiałko: 3.8gTłuszcze: 1.3gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!