Szpinakowe gofry w stylu tropikalnym

Składniki:

  • 55g płynne białka jaj @farmabialka.pl
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 20 ml wody gazowanej
  • 30g szpinaku
  • 30g mąki pszennej typ 500
  • 15g skrobi ziemniaczanej/budyniu
  • 10g mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki pdp
  • słodzidło + słodzony aromat o smaku wafelków
  • olej do wysmarowania gofrownicy ( u mnie cooking spray od @allnutrition )

☑️ Szpinak miksujemy z jogurtem, wodą i aromatem, następnie dodajemy wszystkie suche składniki i porządnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
Do nagrzanej gofrownicy wylewamy naszą gofrową masę i pieczemy do uzyskania chrupkości ( czas zależy od mocy waszego urządzenia – u mnie jest to ok. 10 min).
Wyciągamy gofry i strudzimy na kratce, aby nie zawilgły i nie stały się podeszwą 😁👟
______________________________

▪️Całość 250kcal/ 13,2B/ 1,8T/ 45,8W▪️

 

PRZEPIS: blondie_pistachio

https://www.instagram.com/p/CIfUqsMBHUC/