Szarlotka z białkową bezą
Przepyszna szarlotka z chrupiąca bezą na bazie białek to idealny wypiek na każdą okazję 🥰 Po prostu niebo w gębie ❤️
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier. Całość ugniatamy.
- Ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni z cukrem, cynamonem oraz aromatem.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier stopniowo, aż masa będzie błyszcząca.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka, następnie bezę.
- Całość pieczemy w piekarniku w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
- Jeśli nie chcecie się martwić czy dobrze oddzielicie żółtka od białek polecam zaopatrzyć się w białko płynne od @farmabialka.pl Białko ubija się błyskawicznie, a beza pięknie rośnie i jest smaczna.
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 277.5kcalWęglowodany: 59.6gBiałko: 5.6gTłuszcze: 3.4gBłonnik: 4.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!