Składniki
Ciasto:
- 250 g mąka
- 50 g cukier
- 200 g masło zamiennie margaryna
- 4 szt. żółtko
- 2 łyżki śmietana 18% zamiennie 12%
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Mieszanka z jabłkami:
- 1 kg jabłka
- 1 szt. budyń
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamon
Mieszanka białkowa:
- 7 szt. płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier puder
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
Szarlotka domowej roboty
Sprawdzony przepis na smaczną szarlotkę musi znaleźć się w każdym domu 🥰 Dzisiejsza perełka przepisowa nigdy Cię nie zawiedzie 😘🍰
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąka
- 50 g cukier
- 200 g masło zamiennie margaryna
- 4 szt. żółtko
- 2 łyżki śmietana 18% zamiennie 12%
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Mieszanka z jabłkami:
- 1 kg jabłka
- 1 szt. budyń
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamon
Mieszanka białkowa:
- 7 szt. płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier puder
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Do miski wsypujemy 250 g mąki, 50 g cukru, 200 g masła lub margaryny. Następnie dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18% lub 12%, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno ciastem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Mieszanka jabłkowa:
- W międzyczasie możemy przygotować mieszankę z jabłkami. Obieramy owoce ze skórki, po czym ścieramy na grubych oczkach.
- Następnie dodajemy budyń w proszku, cukier waniliowy oraz łyżeczkę cynamonu. Wszystko mieszamy i zostawiamy do chwili, aż puszczą soki z owoców.
Mieszanka z białek:
- Z białek ubijamy pianę
- Stopniowo i powoli dodajemy następnie cukier puder. Na koniec, kiedy białka będą już ubite, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Całość ubijamy jeszcze ok. 4 minut.
Kruszonka:
- Aby przygotować kruszonkę do naszej szarlotki, musimy połączyć ze sobą: 50 g mąki, 20 g cukru oraz 20 g masła. Składniki ugniatamy do chwili, aby powstała kruszonka.
- Na podpieczone ciasto dajemy odciśnięte z soku jabłka, na jabłka nakładamy naszą pianę z białek i na koniec posypujemy kruszonką.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 25 min.
- Po upieczeniu wyciągamy studzimy i delektujemy się smacznym ciastem 🥰🥰
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 227.6kcalWęglowodany: 74gBiałko: 4.5gTłuszcze: 4.4gBłonnik: 4.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!