8

Składniki

Ciasto:

Mieszanka z jabłkami:

Mieszanka białkowa:

Kruszonka:

Szarlotka domowej roboty

Sprawdzony przepis na smaczną szarlotkę musi znaleźć się w każdym domu 🥰 Dzisiejsza perełka przepisowa nigdy Cię nie zawiedzie 😘🍰
Przygotowanie: 50 minutes
Pieczenie: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 35 minutes
8

Składniki

Ciasto:

Mieszanka z jabłkami:

Mieszanka białkowa:

Kruszonka:

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • Do miski wsypujemy 250 g mąki, 50 g cukru, 200 g masła lub margaryny. Następnie dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18% lub 12%, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno ciastem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Mieszanka jabłkowa:

  • W międzyczasie możemy przygotować mieszankę z jabłkami. Obieramy owoce ze skórki, po czym ścieramy na grubych oczkach.
  • Następnie dodajemy budyń w proszku, cukier waniliowy oraz łyżeczkę cynamonu. Wszystko mieszamy i zostawiamy do chwili, aż puszczą soki z owoców.

Mieszanka z białek:

  • Z białek ubijamy pianę
  • Stopniowo i powoli dodajemy następnie cukier puder. Na koniec, kiedy białka będą już ubite, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Całość ubijamy jeszcze ok. 4 minut.

Kruszonka:

  • Aby przygotować kruszonkę do naszej szarlotki, musimy połączyć ze sobą: 50 g mąki, 20 g cukru oraz 20 g masła. Składniki ugniatamy do chwili, aby powstała kruszonka.
  • Na podpieczone ciasto dajemy odciśnięte z soku jabłka, na jabłka nakładamy naszą pianę z białek i na koniec posypujemy kruszonką.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 25 min.
  • Po upieczeniu wyciągamy studzimy i delektujemy się smacznym ciastem 🥰🥰

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 227.6kcalWęglowodany: 74gBiałko: 4.5gTłuszcze: 4.4gBłonnik: 4.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.