Składniki
Ciasto:
- 100 ml płynne białko jaj
- 40 g odżywka białkowa
- 30 g mąka pszenna u mnie tortowa
- 50 ml woda
- 25 g jogurt zamiennie śmietanka
- 5 g kakao
- 5 g przyprawa do piernika
- 2 g cynamon
- 2 g proszek do pieczenia
- 2 g guma guar opcjonalnie
- słodzidło wg uznania
Dodatki:
- 5 g migdały do posypania
Świąteczny piernik z jeżynami i migdałami
Szukacie pomysłu na smaczne świąteczne ciasto? Z tym przepisem będzie to prawdziwa "bułka z masłem" ❤️🍰
Składniki
Ciasto:
- 100 ml płynne białko jaj
- 40 g odżywka białkowa
- 30 g mąka pszenna u mnie tortowa
- 50 ml woda
- 25 g jogurt zamiennie śmietanka
- 5 g kakao
- 5 g przyprawa do piernika
- 2 g cynamon
- 2 g proszek do pieczenia
- 2 g guma guar opcjonalnie
- słodzidło wg uznania
Dodatki:
- 5 g migdały do posypania
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto blendujemy.
- Następnie pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Nadzienie owocowe:
- Rozmrażamy owoce, żelatynę rozpuszczamy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki - rozdrabniając owoce np. widelcem.
- Upieczone ciasto przecinamy poziomo i do środka wylewamy masę owocową.
- Zostawiamy do stężenia.
Polewa:
- Żelatynę rozpuszczamy, wszystkie składniki mieszamy i wylewamy na górę ciacha.
- Ciasto posypujemy posiekanymi migdałami.
- Na koniec wkładamy do lodówki do stężenia.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 63.9kcalWęglowodany: 7.2gBiałko: 7.7gTłuszcze: 1.1gBłonnik: 1.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!