Świąteczny piernik z jeżynami i migdałami

Ciacho:

  •  Płynne białka jaj @farmabialka.pl ,100ml
  •  Odżywka białkowa o pasującym smaku, 40g
  •  Mąka pszenna, 30g (u mnie tortowa)
  •  Woda, 50ml
  • Dowolny jogurt/śmietanka (u mnie owsiany odpowiednik śmietany z Biedronki), 25g
  •  8 słodzików/inne słodzidło
  •  Kakao, 5g
  •  Przyprawa do piernika, 5g
  •  Cynamon, 2g
  •  Proszek do pieczenia, 2g
  • Guma guar, 2g (opcjonalnie)

Wszystkie składniki blendujemy, pieczemy przez około 20-30minut w 200°C

Nadzienie owocowe:

  •  Mrożone jeżyny, 130g
  •  Woda, 50ml
  • Żelatyna, 5g
  • 10 słodzików/inne słodzidło

Rozmrażamy owoce, żelatynę rozpuszczamy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki rozdrabniając owoce np. widelcem. Upieczone ciasto przecinamy poziomo i do środka wylewamy masę owocową. Zostawiamy do stężenia.

Polewa:

  • Woda, 100ml
  •  Śmietanka owsiana/wasz dowolny zamiennik, 10g
  •  Żelatyna, 5g
  •  Kakao, 5g
  •  6 słodzików/inne słodzidło

Żelatynę rozpuszczamy, wszystkie składniki mieszamy i wylewamy na górę ciacha. Wkładamy do stężenia.

  • Do posypania: migdały, 5g

PRZEPIS: legalnelakocie

https://www.instagram.com/p/CHzyrTJhbT6/