Składniki
- 1 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 170 g pomidorki koktajlowe
- 1/2 szt. cebula
- 1 garść bazylia świeża
- sól wg uznania
- zioła prowansalskie wg uznania
- pieprz wg uznania
- chilli wg uznania
- 1/2 łyżeczki pesto
Śródziemnomorska jajecznica z pomidorami
Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowaliście 🥰 Z genialnymi pomidorkami koktajlowymi tworzy idealną kombinację smakową ❤️
Składniki
- 1 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 170 g pomidorki koktajlowe
- 1/2 szt. cebula
- 1 garść bazylia świeża
- sól wg uznania
- zioła prowansalskie wg uznania
- pieprz wg uznania
- chilli wg uznania
- 1/2 łyżeczki pesto
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, zaś pomidory podziel na pół.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Dodaj cebulę, porwane liście bazylii, pesto, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz chilli.
- Połączone składniki smaż około 3 minuty, do chwili, aż cebula zmięknie.
- W tym samym czasie w małej miseczce połącz jajko i białka. Składniki wymieszaj przy pomocy widelca.
- Kiedy cebula zmięknie, dodaj pomidorki i smaż kolejne 3 minuty.
- Wlej jajka, całość wymieszaj, smaż do ścięcia masy.
- Zdejmij patelnię z palnika, po czym udekoruj świeżymi listkami bazylii.
- Smacznego!🤗🤗🤗
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 38.8kcalWęglowodany: 4.1gBiałko: 4.2gTłuszcze: 0.8gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!