Słodkie nietłuste brzoskwinki

Składniki do ciasteczek:

  • 70g mąki ryżowej
  • 5g białko o smaku wanilii
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 35g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 35g jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka miodu (3g około)
  • Proszek do pieczenia ciast.

Dekoracja:

  • Pół szklanki Alchermesa*
  • 5 łyżeczek gorzkiej czekolady

Do miski wsyp mąki, proszek do pieczenia i białko. Wymieszaj łyżką i zrób dziurę po środku. Tutaj wlej białko, jogurt grecki i łyżeczkę miodu. Wymieszaj składniki widelcem, zaczynając od środka. Gdy widel już nie będzie dawał rady kontynuuj rękoma, najpierw w misce, a następnie przenieś ciasto na deskę. Po uzyskaniu gładkiego i jednorodnego ciasta zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach weź ciasto, uformuj 10 kulek i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w gorącym piekarniku w 180 stopniach przez 15/20 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu, uformuj brzoskwinie, łącząc je ciemną czekoladą. Następnie silikonową łopatke (taką szczoteczką) umocz w Alchermesie i nasącz brzoskwinki, aż uzyskasz pożądany odcień czerwieni (jeśli alkohol będzie dla Ciebie zbyt mocny możesz rozcieńczyć wodą).

*Alchermes to włoski likier o mocno czerwonej barwie i zawartości alkoholu od 21 do 32%.

📊Makro: 87 kcal: 1g tłuszcz 16,15 g węglowodanów 3.2g białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CLJXuaWppBC/