Składniki
- 300 g owoce sezonowe
- 35 g płynne białko jaj
- 1 szt. jajko
- 80 g olej
- 60 g dżem truskawkowy
- 120 g cukier drobny (lub erytrytol 60 g)
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 320 g mąka pszenna (u mnie orkiszowa jasna)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 250 ml mleko
- 1 szczypta sól
- cukier puder do podania
Słodkie arcydzieło
Mega kreatywna @cosslodkiego nie przestaje nas zaskakiwać ❤😘. Oto genialne słodkie arcydzieło 😍😘.
Składniki
- 300 g owoce sezonowe
- 35 g płynne białko jaj
- 1 szt. jajko
- 80 g olej
- 60 g dżem truskawkowy
- 120 g cukier drobny (lub erytrytol 60 g)
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 320 g mąka pszenna (u mnie orkiszowa jasna)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 250 ml mleko
- 1 szczypta sól
- cukier puder do podania
Sposób przygotowania
- Sezonowe owoce umyć i przygotować
- Płynne białko jaj, jajko, olej, dżem truskawkowy, cukier, ekstrakt waniliowy wymieszać do uzyskania jednolitej masy
- Do masy dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, następnie stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając
- Przygotowaną masę wylać do formy, na wierzch ułożyć sezonowe owoce
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 329.1kcalWęglowodany: 52gBiałko: 5.9gTłuszcze: 11.7gBłonnik: 1.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!